Κόσμος

«Όταν το δείτε αυτό, θα είμαι νεκρή»


Μήνυμα στους πολιτικούς ήθελε να στείλει η Paola Marra, η οποία σε ηλικία 53 ετών, έβαλε τέλος στη ζωή του σε κλινική ευθανασίας στην Ελβετία, καθώς έδινε άνιση μάχη με μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, η ίδια ζητούσε να αλλάξει ο «σκληρός νόμος» του Ηνωμένου Βασιλείου που ποινικοποιεί τον υποβοηθούμενο θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Paola Marra πέθανε την Τετάρτη (20/3) στην αμφιλεγόμενη ελβετική κλινική, αφού είπε ότι «νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να ταξιδέψω εκεί έχοντας παλέψει με τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου».

Η πρώην εργαζόμενη στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας και φιλανθρωπίας συνεργάστηκε με τον διάσημο φωτογράφο Rankin, για να μιλήσει για τον υποβοηθούμενο θάνατο.

«Όταν το δείτε αυτό, θα είμαι νεκρή. Επιλέγω να αναζητήσω υποβοηθούμενο θάνατο, επειδή αρνούμαι να αφήσω μια ανίατη ασθένεια να υπαγορεύσει τους όρους της ύπαρξής μου. Ο πόνος και η ταλαιπωρία μπορεί να γίνουν αφόρητα. Είναι μια αργή διάβρωση της αξιοπρέπειας, η απώλεια της ανεξαρτησίας, η απογύμνωση από οτιδήποτε κάνει τη ζωή να αξίζει. Ο υποβοηθούμενος θάνατος δεν σε κάνει να τα παρατήσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ανάκτηση του ελέγχου. Δεν πρόκειται για θάνατο. Είναι θέμα αξιοπρέπειας», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι για να δώσουμε στους ανθρώπους το δικαίωμα να τερματίσουν τον πόνο τους με τους δικούς τους όρους, με συμπόνια και σεβασμό. Όπως το βλέπεις, είμαι νεκρός. Αλλά αν το παρακολουθείτε αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αλλάξουμε τους νόμους γύρω από τον υποβοηθούμενο θάνατο», συνέχισε η 53χρονη γυναίκα.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες των κομμάτων στο Westminster, η κ. Marra είπε ότι, λόγω του ισχύοντος νόμου, έπρεπε να ταξιδέψει μόνη της στο Dignitas, γιατί δεν ήθελε τα αγαπημένα της πρόσωπα «να ανακριθούν από την αστυνομία ή να μπουν σε μπελάδες».

 

Η Καναδή, η οποιά ζούσε στο Λονδίνο για περισσότερα από 30 χρόνια, ανέφερε: «Αγανακτώ που δεν έχω άλλη επιλογή. Νομίζω ότι είναι άδικο και σκληρό. Και για τόσους πολλούς ετοιμοθάνατους που δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώσουν κατά μέσο όρο 15.000 λίρες για να ταξιδέψουν στο Dignitas, αυτός ο σκληρός νόμος θα τους αναγκάσει να υπομείνουν έναν οδυνηρό θάνατο ή θα τους οδηγήσει να αυτοκτονήσουν».

Οι γονείς της βρίσκονται στη Βρετανική Κολομβία, ενώ ο αδερφός της Tony ζει στο Τορόντο.

Ο Rankin είπε ότι συνάντησε την Paola Marraσε «παρασύρθηκε» από την ιστορία της.

«Ένιωσα ότι ήθελα να δείξω σε κάποιον που δεν ήταν αυτοκτονικός. Δεν ήταν σε κατάθλιψη, δεν ήταν δυστυχισμένη, δεν ήταν κάποιος που δεν αγαπούσε τη ζωή της. Αγαπούσε πραγματικά τη ζωή της και ήθελε πραγματικά η ζωή της να σημαίνει κάτι. Υπάρχει ένας ευρύτερος σκοπός (η ταινία) The Last Request.  Κάνοντας αυτές τις φωτογραφίες και αυτήν την ταινία, θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας σχετικά με τη φροντίδα στο τέλος της ζωής», τόνισε.

Η κλινική ευθανασίας στην Ελβετία

Αξιοσημείωτο είναι, πως η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύεται στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με μέγιστη ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Στη Σκωτία, δεν πρόκειται για συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα, αλλά η βοήθεια στο θάνατο κάποιου μπορεί να αφήσει ένα άτομο «ανοιχτό» σε φόνο ή άλλες κατηγορίες.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews