«Είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης των πρώτων τριών από τα επτά συνολικά ελικόπτερα Romeo. Μπορεί να υπάρχει θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ωστόσο δεν είμαστε αφελείς, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πρόταξε την ειρήνη αλλά και την προάσπιση των Εθνικών δικαίων.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι γείτονες επιταχύνουν το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Παρά την ηρεμία που, ευτυχώς, επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται, συνεπώς, οι προσεγγίσεις, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία, ταυτόχρονα όμως και σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Στην ψύχραιμη γραμμή που αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί εδώ και σχεδόν μια πενταετία: στη γραμμή του πατριωτισμού της ευθύνης, χωρίς ακραία συνθήματα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σχέδιο, με πράξεις, με απτά αποτελέσματα».
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την απόκτηση των εν λόγω ελικοπτέρων, των πιο σύγχρονων ανθυποβρυχιακών παγκοσμίως.
Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά, τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, όπως προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεγάλη καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και ο Καναδάς, αντιμετωπίζει όλο και πιο σφοδρές αντιπυρικές περιόδους και η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της.
Πέραν της συμφωνίας για τα νέα Canadair, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, να έχει επαφές με την ομογένεια και τη διασπορά και να παρουσιάσει στην επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά, μέλους του G7, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά για να συζητήσω με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσω για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ, το μήνυμα ότι «οι δημοκρατίες έχουν καθήκον να ενώνουν και να συνασπίζουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην επιθετική συμπεριφορά κρατών, κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 3η Σύνοδο για τη Δημοκρατία, που διεξάγεται στη Νότια Κορέα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία μία ανοιχτή πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η καταστροφική, όπως τη χαρακτήρισε, ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απαιτεί επείγουσα δράση.
«Η διαίρεση σήμερα δεν αφορά γεωγραφικές διαφορές. Αφορά τους υπέρμαχους της ειρήνης έναντι των φιλοπόλεμων», τόνισε, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ΕΡΤ