Οικονομία

Αφρικανική Πανώλη: Πού εντοπίστηκαν κρούσματα στην Ελλάδα – Η εξέλιξη της νόσου


Εστίες της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης σε χοίρους και αγριόχοιρους επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές του χρόνου, θέτοντας τις κτηνιατρικές αρχές σε επιφυλακή αλλά και τους κτηνοτρόφους σε συναγερμό.

Συγκεκριμένα, στις 20 και στις 26 Ιανουαρίου 23 επιβεβαιώθηκαν εστίες της νόσου, σε δύο αγριόχοιρους στην Δημοτική Ενότητα Νέο Πετρίτσι του Δήμου Σιντικής, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Επίσης, στις 26 Απριλίου 2023 κρούσμα εντοπίστηκε σε συστηματική εκτροφή.

Γίνεται άμεσα αντιληπτή η ευκολία μετάδοσης της νόσου και οι ολέθριες επιπτώσεις της στις εκτροφές και κατ’ επέκταση στις κοινωνίες των προσβεβλημένων περιοχών.

Τα μέτρα βιοασφάλειας

Ζωτικής σημασίας αποτελεί η τήρηση των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βοσκής καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων από μολυσμένη τροφή ή επαφή με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα.

Ιδιαίτερα οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων (χοίρων που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:

1) στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης) ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων,

2) κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι,

3) τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων,

4)  καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνσης σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων,

5) περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στον χώρο στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό,

6) σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων,

7) αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα,

8) αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων,

9) αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο,

10) δήλωση των χοίρων τους στο Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας και σήμανσή τους.

Μέτρα στις εκμεταλλεύσεις χοίρων

Επιπρόσθετα απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων:

  • Η είσοδος ή η μεταφορά ενηλίκων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων,
  • Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος  ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων,
  • Η είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων  και υποδημάτων τους στο χώρο στέγασης των χοίρων,
  • Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές η μη εκμεταλλεύσεις εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

Τέλος επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανική Πανώλη των χοίρων/αγριόχοιρων αν και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο  ή σε άλλα ζωικά είδη και δεν έχει σχέση με τη δημόσια υγεία μπορεί να επιφέρει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο της χοιροτροφίας είτε μέσω της άμεσης κατάληξης των χοίρων είτε μέσω αναστολής των μετακινήσεων τους (αγοροπωλησίες-σφαγές-διακινήσεις προϊόντων χοίρου).





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση