Την οργάνωση και την λειτουργία των δομών φιλοξενίας μεταναστών σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες επιθεώρησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης κατά τις επισκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί.
Ο υπουργός αρχικά επισκέφθηκε την ανοιχτή δομής φιλοξενίας στην Καβάλα που στεγάζεται στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται «για την δομή με το μεγαλύτερο ποσοστό διαμένοντων εργαζόμενων προσφύγων και στον πρωτογενή τομέα και την εστίαση και στον τουρισμό αλλά και σε βιομηχανικές μονάδες τόσο της Καβάλας όσο και της Ξάνθης».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι διαμένοντες πρόσφυγες στις δομές εργάζονται καθόλα νόμιμα προσφέροντας στην εθνική οικονομία και προσπάθεια. Αναφέρθηκε επίσης και στην εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά υποστηρίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ συμπλήρωσε πως στην δομή επικρατεί απόλυτη ησυχία και τάξη.
Είναι σημαντικό οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε εργασία
Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης επισκέφθηκε και τις δυο δομές που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, την πρώτη που λειτουργεί εντός του ομώνυμου δήμου και τη δεύτερη που λειτουργεί στο δήμο Σιντικής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η δομή φιλοξενίας των Σερρών», σημείωσε ο υπουργός, «είναι μία δομή που λειτουργεί εξαιρετικά σε όλα τα επίπεδα, και στη γρήγορη, ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και στην προμήθεια των δικαιολογητικών, διαβατηρίων και όλα αυτά που χρειάζονται. Είναι μία δομή κοντά σε αστικό κέντρο ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση που μας ενδιαφέρει, αλλά είναι και μία δομή που δίνει πολλούς εργαζόμενους».
«Εμείς δεν θέλουμε επιδοματική πολιτική, δεν θέλουμε επιδόματα, αλλά αυτοσυντήρηση» σχολίασε ο κ. Καιρίδης και συμπλήρωσε πως «για το λόγο αυτό δώσαμε δικαίωμα εργασίας από τον δεύτερο κιόλας μήνα στους αιτούντες άσυλο, να δουλεύουν, να προσφέρουν και να ανταποδίδουν στη φιλοξενία που τους παρέχει η χώρα μας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες, τον διεθνή νόμο άλλα και τον ανθρωπισμό των Ελλήνων».
Περιορίστηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και τρίτη δομή στην Π.Ε. Σερρών υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι το 2020 η χώρα είχε 150 δομές, σήμερα έχουμε περιοριστεί σε 33 δομές. Είμαστε περήφανοι για το εθνικό σύστημα καταγραφής, ταυτοποίησης και υποδοχής το οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα των παρανόμων αφίξεων με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί αλλού. Θυμηθείτε τι έγινε στην Ιταλία το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο με την μεγάλη διάχυση σε δημόσιους χώρους, σε πεζοδρόμια, στρατόπεδα με καταλήψεις. Τέτοια φαινόμενα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα και η ευθύνη του υπουργείου είναι να μην ζήσουμε τέτοια φαινόμενα και όλα να γίνονται με ευρωπαϊκό τρόπο, με ευταξία, με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και σιγουριά».
Ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι εξασφαλίζονται ευρωπαϊκοί πόροι για την αναβάθμιση της δομής τόσο στις Σέρρες όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το νέο μέτωπο όπως είπε που μπορεί να ανοίξει στα νότια λόγω της κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο. «Εδώ είμαστε όμως για να το αντιμετωπίσουμε, όπως το κάναμε με το ανατολικό μέτωπο. Θυμάστε το Καλοκαίρι την ροή που είχαμε από τον Έβρο, και τα προβλήματα που είχαμε στην Εγνατία Οδό και τους διακινητές, αυτά έχουν τελειώσει», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο η μείωση των προσφυγικών ροών στο χερσαίο μέτωπο είναι πλέον πάνω από το 90% ενώ στο θαλάσσιο το ποσοστό είναι πάνω από 70%. «Έχουμε μία μεγάλη αποσυμφόρηση των δομών συνολικά και ιδίως στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός. «Στη Λέσβο είχαμε φθάσει 6.000 διαμένοντες τον Γενάρη, τώρα είμαστε στις 3.500 και θα πέσουμε κάτω από τρείς χιλιάδες. Σας αναφέρω την Λέσβο που είναι το μεγαλύτερο, το εμβληματικότερο και παραδοσιακά βρίσκεται στην προμετωπίδα της μεταναστευτικής πίεσης».