Μαγνησια

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η ρύπανση του Βόλου από ΠΑΝΔΟΙΚΟ – Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας


Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) απέστειλαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και την Πρόεδρο της Επιτροπής κυρία Dolors Montserrat, συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με την αέρια ρύπανση της πόλης του Βόλου.

Η Επιτροπή Αναφορών είχε εξετάσει σε δύο συνεδριάσεις της την Αναφορά και είχε αποφασίσει, τον Απρίλιο του 2023, να απευθύνει ερωτήματα στις Ελληνικές Αρχές ζητώντας απαντήσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα: «… το φετινό Χειμώνα, που δεν ήταν ιδιαίτερα «βαρύς», υπάρχει έξαρση των τιμών στα αιωρούμενα σωματίδια, πιθανολογώντας ότι μπορεί να οφείλεται στις εκτεταμένες αποψιλώσεις δέντρων από την προηγούμενη αλλά και την παρούσα Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, στην περιοχή του Δήμου Βόλου και την καύση τους στη συνέχεια… Το Δεκέμβριο του 2023 δημοσιεύτηκε νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία δημιουργεί έντονη ανησυχία. Η μελέτη συσχετίζει τις υπερβάσεις των ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 που προκύπτουν από τους 12 σταθμούς μέτρησης (GreenYourAir.org) που έχει εγκαταστήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πόλη του Βόλου, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με τις εισαγωγές ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στα νοσηλευτικά ιδρύματα… Με την 1111/2023 Απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από προσφυγή του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και της ΠΠΜ, απαγόρευσε την παραλαβή, από την ΑΓΕΤ, δευτερογενών καυσίμων, με πλοία, στο λιμάνι της στην Aγριά Βόλου, και ακύρωσε την απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, από το 2017, που τετραπλασίαζε(!), κατά παρέκκλιση, τα όρια εκπομπής του τοξικού ρύπου ΤΟC. Το Μάιο του 2022 η Κυβέρνηση ανέθεσε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, την διερεύνηση της ενεργειακής αξιοποίησης του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) που παράγονται στην Ελλάδα:.. Η αποτροπή της ταφής τους σε ΧΥΤΑ συνοδεύεται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, τα οποία μεταβιβάζονται στους δημότες. Μεγάλο επομένως μέρος των ΑΣΑ θα καίγεται στις τσιμεντοβιομηχανίες, στην Ελλάδα, με άμεσες συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών… Πρόσφατα υπήρξε διαβούλευση για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ) στο χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Βόλου. Αυτό αποτελεί προσπάθεια της βιομηχανίας αυτής να διαιωνίσει την παρουσία της και τη ρυπογόνο δραστηριότητά της, όχι σε μια οργανωμένη βιομηχανική περιοχή, αλλά μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας(ΠΠΜ) έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της και αναμένει τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. Τέλος το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ ευχαριστούν την κ. Montserrat και την Επιτροπή Αναφορών ζητώντας την περαιτέρω βοήθειά τους στην αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης της πόλης του Βόλου γεγονός που άπτεται της υγείας των πολιτών».





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews