Για εννέα λάθη και μοιραίες παραλείψεις στη διάρκεια των φονικών πλημμυρών που ακολούθησαν την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020 και στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους παραπέμπονται σε δίκη ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός και άλλα στελέχη της εν λόγω περιφέρειας, σύμφωνα με το σχετικό δικαστικό έγγραφο που εξασφάλισαν «ΤΑ ΝΕΑ».
Στη δίκη που θα ξεκινήσει στις 23 Μαΐου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, καθώς και πέντε εκπρόσωποι δήμων της Θεσσαλίας στους οποίους επίσης αποδίδονται πλημμελείς ενέργειες.
Συγκεκριμένα, η δικογραφία αφορά τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, διάστημα που προκλήθηκαν ισχυρές καταιγίδες εξαιτίας του «Ιανού», με μεγάλα ύψη βροχής να καταγράφονται ιδίως στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ειδικότερα στους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας.
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι συνολικά 10 κατηγορούμενοι είναι αυτά της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεων και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.
Κατά τη δικογραφία, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός και οι συνεργάτες του «παρέλειψαν να προβούν σε προγραμματισμό ή στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμών, στους ποταμούς Πάμισο, Καράμπαλη, Καλέντζη και στο ρέμα Γαβρά».
Επιπλέον, «δεν προχώρησαν στον περιοδικό έλεγχο και συντήρηση των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και σε πράξεις οριοθέτησης της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας».
Ανεξέλεγκτα μπαζώματα
Στους ίδιους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι «δεν φρόντισαν για την αστυνόμευση των υδατορεμάτων της περιοχής, προκειμένου να συνταχθούν πρωτοκόλλα αυτοψιών». Μάλιστα, στο δικαστικό έγγραφο επισημαίνεται ότι υπήρξαν ανεξέλεγκτα μπαζώματα χειμάρρων από οικιακές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, ενώ εντοπίσθηκαν και αυτοσχέδια φράγματα με πλαστικές σακούλες και οικοδομικά υλικά.
Επιπλέον, οι δικαστικές αρχές τούς καταλογίζουν ότι δεν εξέτασαν την ορθή λειτουργία των φραγμάτων στην κοίτη των υδρορεμάτων, ότι «δεν επικαιροποίησαν τις υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες και ότι δεν προχώρησαν σε πράξεις εποπτείας για τη διενέργεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της λειτουργικότητας των εγγειοβελτιωτικών έργων». Τέλος, τους αποδίδεται η μη σύγκληση των συντονιστικών οργάνων για την αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης.
Ο νομικός εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, δικηγόρος Βόλου Γεώργιος Σινέλης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» υπογράμμισε «ότι ο «Ιανός» ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο και συνεπώς ήταν εξαιρετικά δύσκολη η αντιμετώπισ του». Υπενθύμισε δε «ότι ο κ. Αγοραστός είχε προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής και δεν έχει καμιά απολύτως ευθύνη».
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει αρνηθεί ότι έχει προχωρήσει σε εσφαλμένες ενέργειες, αποδίδεται ότι «ενώ έχει αρμοδιότητα να συντονίσει το δυναμικό και τα μέσα υπηρεσιών και φορέων, παρέλειψε να το πράξει αφού δεν έδωσε έγκαιρα εντολή στη μονάδα του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης «112»/ ΕΣΚΕΔΙΚ για μαζική και γεωστοχευμένη προειδοποίηση των πολιτών που βρίσκονταν στο Μουζάκι, ούτως ώστε να αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό σημείωμα (SMS alert) όταν είχαν ήδη αρχίσει οι εδαφικές υποχωρήσεις και βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική καταστροφή».
Στη δικογραφία αναφέρεται επιπλέον ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν ενεργοποίησε το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης-βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με τον κωδικό όνομα «Δαρδανός».
Στους λοιπούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατηγορούνται, καταλογίζονται προβληματικές συντηρήσεις και πλημμελείς έλεγχοι στο δίκτυο ομβρίων υδάτων στους τομείς ευθύνης τους, όπως και άλλες προβληματικές ενέργειες.
Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ