Απόλυτη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Ρωσίας και κατά προέκταση μήνυμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται εκτός πλαισίου, είναι το σχόλιο του Πολύκαρπου Αδαμίδη, καθηγητή Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο οποίος αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΕΡΤnews στην επίθεση με πύραυλο που προσγειώθηκε 450 μέτρα από το κονβόι που μετέφερε τον Ουκρανό πρόεδρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Οδησσό, όπως μετέδωσε το CNN.
«Aναφέρθηκαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και ήταν ευτύχημα φυσικά το γεγονός ότι αυτός ο πύραυλος δεν χτύπησε την ελληνική αποστολή. Καταδεικνύει στοχοθέτηση της αποστολής καθώς θα ήταν σίγουρα εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί κανείς ότι ήταν τυχαίο ότι συγκεκριμένος πύραυλος εκτοξεύθηκε τόσο κοντά στο μέρος της ελληνικής αποστολής» τόνισε ο καθηγητής.
«Καταδεικνύει απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου σε ότι αφορά την προστασία που εύλογα απολαμβάνουν οι ξένες αποστολές και οι πολιτικές ηγεσίες, που δεν συμμετέχουν ενεργά στην συγκεκριμένη ένοπλη σύγκρουση», πρόσθεσε.
αναφερόμενος σε δύο ερμηνείες:
Σαφέστατα το πρώτο μήνυμα στην καλύτερή του εκδοχή είναι ότι δεν υπάρχουν όρια και ότι όλοι βρίσκονται στο βεληνεκές πρόσβασης των ρωσικών δυνάμεων και ότι όλοι μπορούν να αποτελέσουν δυνάμει στόχους. Αυτό είναι το αθώο, ενώ το κακό μήνυμα θα ήταν αν η στόχευση σημαίνει ότι δυνητικά όλοι είναι στόχοι της Ρωσίας ή ότι επιδιώκεται να χτυπηθεί η ελληνική αποστολή με ότι θύματα.Και οι δύο αναγνώσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές και σίγουρα αποτελούν κώδωνα κινδύνου.
«Επισήμανση και η υπόμνηση από τη Ρωσία, σε συνέχεια των όσων έχει κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα»
Και λέω σε συνέχεια γιατί έχει δηλωθεί ξεκάθαρα και από τον Ρώσο πρόεδρο και από τους Ρώσους επιτελείς ότι οποιαδήποτε παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία σηματοδοτεί επίθεση. Σίγουρα λοιπόν αποτελεί συνέχεια αυτής της ρητορικής ότι έχουμε περάσει σε ένα νέο στάδιο, ενώ όλοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων.
Όλοι το έχουν αποκλείσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός και καλά έχουν κάνει και το έχουν αποκλείσει, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να δοθεί πάτημα στη Ρωσία να μιλήσει για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Η ρητορική αυτή μεταφράζεται πια σε πράξη εκ μέρους της Ρωσίας με μήνυμα ότι είστε αντίπαλοι, ότι στηρίζετε τον αντίπαλό μα και πλέον συμμετέχετε και εσείς στην κρίση και αποτελείτε θεμιτό στόχο, εκτιμά ο καθηγητής.
«Η Ελλάδα είναι σταθερή στις θέσεις της – Δεν είναι στόχος η ήττα της Ρωσίας»
Η χώρα μας παραμένει σταθερή στην αρχή την οποία έχει διακηρύξει, ότι δηλαδή η συμμετοχή μας στο σκληρό πυρήνα των δυτικών συμμαχιών και βέβαια ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο δεν μας αφήνει περιθώρια στο να κάνουμε οιαδήποτε άλλη επιλογή, τόνισε ο καθηγητής,
Όπως είπε, «ζητούμενο εν προκειμένω στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι να ηττηθεί η Ρωσία, αλλά να τονιστεί ότι η στάση της Δύσης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των συνόρων.
Η θέση μας αυτή απορρέει και από την αρχή ότι και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους και δεν μπορούμε να το δεχθούμε.
Δεν είναι στόχος της Ελλάδας να μην κερδίσει η Ρωσία. Δεν είναι ο εχθρός η Ρωσία.
Εχθρός είναι η πρακτική, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε ο Πολύκαρπος Αδαμίδης.
Σχετικά με τη νέα επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, που αυτή τη φορά είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τρεις νεκροί σε ένα πλοίο κυπριακών συμφερόντων, ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι Χούθι δεν είναι οι Σομαλοί πειρατές, έχουν οπλισμό, υποδομή και ευάριθμο στράτευμα και μια διαρκή πηγή στήριξης που κατά βάση προέρχεται από το Ιράν.
«Άρα λοιπόν, ένας σκληρός αντίπαλος και τις συνέπειες τις βιώνουμε και θα τις βιώσουμε ακόμα περισσότερο, υπό την έννοια ότι και τα ασφάλιστρα έχουν εκτοξευθεί για τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και βέβαια οι τιμές των προϊόντων που μεταφέρονται από τα πλοία αυτά. Και βέβαια η πληγή την οποία υφίσταται η Αίγυπτος από την απώλεια εσόδων σε ότι αφορά τον περιορισμό, το δραστικό περιορισμό των πλοίων που διέρχονται από την από το Σουέζ.
Άρα λοιπόν, σίγουρα βρισκόμαστε σε μια οξυμένη σε μια επικίνδυνη κατάσταση και το γεγονός ότι Χούθι δε διστάζουν τα χτυπήματα τους να είναι πια θανατηφόρα είναι και μια πρόσθετη υπόμνηση ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ακόμα μεγαλύτερες», κατέληξε ο Πολύκαρπος Αδαμίδης.
Πηγή: ΕΡΤnews – Εκπομπή Newsroom.