Οικονομία

Νέους τριγμούς στη Wall Street έφερε η Apple


Νέους τριγμούς έφερε η Apple στη Wall Street, με τις πωλήσεις της στην Κίνα να προβληματίζουν και να προκαλούν εύλογα ερωτήματα για την δυνατότητα ανάπτυξης μιας εκ των Magnificent 7 που οδήγησαν τους αμερικανικούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,04% στις 38.585 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,02% στις 5.078 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,65% στις 15.939 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, απώλειες 3% σημείωσε η Apple, μετά από μια έκθεση της Counterpoint Research που διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν στην Κίνα τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024.

Η πορεία της Apple παρέσυρε και άλλους τίτλους της τεχνολογικής mega-cap, με τις Tesla, Netflix και Microsoft να χάνουν επίσης πάνω από 3%. Επίσης, οι μετοχές της AMD σημείωσαν απώλειες 1%, αφού το Bloomberg News ανέφερε ότι αντιμετώπισε ένα ρυθμιστικό πρόβλημα που θα την εμποδίσει να πουλήσει ένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, η Target κέρδισε περισσότερο από 11% αφού τα κέρδη του τριμήνου των εορτών ήταν καλύτερα από ό,τι ανέμενε η Wall Street. Η AeroVironment σημείωσε άνοδο άνω του 27% μετά από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2023.

Στο μεταξύ, η εστίαση παρέμεινε στον κλάδο των τσιπ, καθώς σύμφωνα με την UBS, οι εταιρείες τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για τους επενδυτές να επωφεληθούν της τάσης της τεχνητής νοημοσύνης.

«Εξακολουθούν να είναι αυτοί που έχουν την τάση να επωφελούνται», είπε στο CNBC. «Οι αποτιμήσεις τους είναι ακραίες, αλλά αναπτύσσονται επίσης απίστευτα γρήγορα», ανέφερε, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες ανοδικές δυνατότητες.

Μέρα πλούσια σε στοιχεία

Πλούσια σε στοιχεία η ημέρα και στις ΗΠΑ, με τις νέες παραγγελίες για μεταποιημένα προϊόντα να σημειώνουν πτώση 3,6% ή 21,5 δισ. δολάρια για να φτάσουν τα 569,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά διαρκή αγαθά μειώθηκαν κατά 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,6% στα 569,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Institute for Supply Management (ISM). Ο δείκτης ISM Services Purchasing Managers’ (PMI) διαμορφώθηκε στο 52,6%, σημειώνοντας μηνιαία πτώση 1,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Από την άλλη, ο δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 57,2% και ο δείκτης Νέων Παραγγελιών σημείωσε άνοδο 1,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, διαμορφώνοντας στο 56,1%.

Τέλος, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο τις υπηρεσίες όσο και την επιχειρηματική δραστηριότητα της μεταποίησης, έφτασε στο 52,5 τον Φεβρουάριο, από το 52,0 που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με το 52,5 που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, αλλά αυξανόμενος από την προηγουμένως δημοσιευμένη εκτίμηση του 51,3.

Πηγή: ΟΤ



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews