Ο Τζεφ Μπέζος επέστρεψε στην κορυφή. Ο ιδρυτής της Amazon είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Έλον Μασκ και σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του Bloomberg Billionaires Index για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2021.
Η καθαρή αξία του Μπέζος ήταν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ του Μασκ ήταν 198 δισεκατομμύρια δολάρια και του επικεφαλής της LVMH Μπερνάρ Αρνό 197 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μασκ, ο Αρνό και ο Μπέζος εναλλάσσουν εξάλλου τις θέσεις τους τα τελευταία χρόνια στην κορυφή της κατάταξης, η οποία μετράει τον προσωπικό πλούτο με βάση τις αλλαγές στις αγορές, την οικονομία και άλλες αναφορές.
Ο Τζεφ Μπέζος, το γκαράζ και η Amazon
Ο Μπέζος έχει συγκεντρώσει μεγάλο μέρος του πλούτου του από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, τον οποίο ξεκίνησε το 1994 από το γκαράζ του στην περιοχή του Σιάτλ. Ίδρυσε επίσης τη διαστημική εταιρεία Blue Origin και αγόρασε την Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια.
Η αξία του Μπέζος αυξήθηκε κατά περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του χρόνου
Διεκδικεί εκ νέου τον ανεπίσημο τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο σε μια εποχή που έχει να ξεφορτωθεί κάποιες από τις μετοχές του στην Amazon. Ο Μπέζος πούλησε μετοχές αξίας άνω των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει φορολογικά κίνητρα.
Ο Μπέζος δήλωσε πέρυσι ότι μετακομίζει από το Σιάτλ στο Μαϊάμι για να είναι κοντά στους γονείς του και πιο κοντά σε ορισμένες δραστηριότητες της Blue Origin. Για τα φυσικά πρόσωπα, η Φλόριντα δεν έχει εισόδημα ή φόρους επί των κεφαλαιακών κερδών.
Εν τω μεταξύ, η πολιτεία της Ουάσινγκτον αύξησε τους φόρους για τα πλούσια άτομα. Οι νομοθέτες έχουν προσθέσει έναν φόρο κατανάλωσης 7% επί των καθαρών μακροπρόθεσμων κεφαλαιακά κέρδη πάνω από την απαλλαγή των 262.000 δολάρια ετησίως. Τα κεφαλαιακά κέρδη αφορούν τα κέρδη από την πώληση επενδύσεων. Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα να μην εκδικάσει την αμφισβήτηση του νέου φόρου της πολιτείας της Ουάσινγκτον.
Με την πώληση μετοχών μετά τη μετακόμισή του στη Φλόριντα, ο Μπέζος μπορεί να εξοικονόμησε έως και 600 εκατομμύρια δολάρια που θα έπρεπε να πληρώσει στην πολιτεία της Ουάσινγκτον αν δεν είχε φύγει και ακόμα αποφάσιζε να πουλήσει, δήλωσαν φορολογικοί δικηγόροι. Παρόλα αυτά, η ακριβής εξοικονόμησή του δεν μπορούσε να προσδιοριστεί χωρίς να γνωρίζουμε την αρχική αξία των μετοχών που πούλησε, δήλωσε ο Lewis Horowitz, ένας φορολογικός δικηγόρος στο Σιάτλ.
«Η μεγαλύτερη απάντηση είναι γιατί ο νομοθέτης μας δεν μπορούσε να δει ότι οι πλούσιοι άνθρωποι θα μετακόμιζαν εκτός πολιτείας για να αποφύγουν τον φόρο», δήλωσε ο Horowitz. «Και ότι άλλοι επιχειρηματίες θα ξεκινούσαν τις επιχειρήσεις τους στη Φλόριντα, το Τέξας και τη Νεβάδα».
Ο Μπέζος, σήμερα εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, αγόρασε πέρυσι ακίνητο στο Μαϊάμι και περνάει χρόνο στο σούπερ γιοτ του αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων με τη σύντροφό του, Λόρεν Σάντσεζ. Η αξία του έχει αυξηθεί κατά περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το Χ του Ίλον Μασκ και η Tesla
Την ίδια στιγμή που η καθαρή αξία του Μασκ έχει μειωθεί κατά 31 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 24% από την αρχή του έτους.
Ενώ ένας δικαστής κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στον Μασκ νωρίτερα φέτος, όταν ακύρωσε το πακέτο αμοιβών του στην Tesla, ως αποζημίωση που άξιζε έως και 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δικαστής στο Ντέλαγουερ δήλωσε ότι η
η διαδικασία για την έγκριση του πακέτου ήταν τελείως λανθασμένη.
Για τα στελέχη και τους ιδρυτές, η καθαρή τους αξία τείνει να είναι τουλάχιστον εν μέρει συνδεδεμένη με μετοχές των επιχειρήσεών τους. Η μεταβλητότητα των μετοχών και άλλων συμμετοχών μπορεί να επηρεάσει το μέτρημα του πλούτου, πράγμα που σημαίνει ότι ο προσδιορισμός της ακριβούς καθαρής τους αξίας μπορεί να είναι δύσκολος.
Ο Μασκ το 2012 υπέγραψε το Giving Pledge, μια καμπάνια στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους ανθρώπους που έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο Μπέζος δεν έχει υπογράψει την εκστρατεία, αν και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή, όπως και να υποστηρίξει ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν να ενοποιήσουν το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.
Η καθαρή αξία του πολυσχιδούς Μασκ ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Την επόμενη χρονιά εξαγόρασε το Twitter, το οποίο πλέον ονομάζεται X, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πούλησε μετοχές της Tesla εν μέρει για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.
Αντίπαλοι στο διάστημα
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο Μπέζος πήγε στο διάστημα το 2021 σε ένα από τα Blue Origin. Η SpaceX του Μασκ έχει εκτοξεύσει πολλούς δικούς της πυραύλους στο διάστημα και εμβαθύνει τη σχέση της με τις αμερικανικές μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες.
Εκτός από αυτό όμως, ο Μασκ ελπίζει να αποικίσει μια μέρα τον Άρη. Μια άποψη που σχολίασε δηκτικά ο Μπέζος πριν από χρόνια, λέγοντας ότι όσοι θέλουν να ζήσουν στον Άρη θα πρέπει «να πάνε να ζήσουν στην κορυφή του Έβερεστ για ένα χρόνο πρώτα και να δουν αν τους αρέσει, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο σε σύγκριση με τον Άρη».
Ο Μασκ, εν τω μεταξύ, δεν πτοείται καθώς έχει κατά καιρούς επικρίνει την Amazon, αποκαλώντας την μονοπώλιο. Το 2021, όταν ξεπέρασε τον Μπέζος ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, του έστειλε ένα emoji που έδειχνε ένα ασημένιο μετάλλιο με τον αριθμό δύο πάνω του, μια προφανή αναφορά στον πλούτο του στην κατάταξη.
Πηγή: OT.gr