Τι αποκάλυψε ο Πέτρος Βαφίνης με αφορμή την διακομιδή “Οδύσσεια” του ενός έτους μωρού
Δημοσιεύθηκε
Τροποποιήθηκε
Μετέβη στις 11 το βράδυ στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και έφτασε τελικά στον Βόλο στις 5 τα ξημερώματα, ένα μωράκι μόλις ενός έτους, καθώς το ιδιωτικό σκάφος που ανέλαβε να κάνει τη διακομιδή «έμεινε» εξαιτίας μηχανικού προβλήματος, μεσοπέλαγα. «Κανείς δεν εξετάζει και πιστοποιεί εάν τα ιδιωτικά σκάφη μπορούν και έχουν τις προδιαγραφές να κάνουν διακομιδές», καταγγέλλει με αφορμή αυτό το περιστατικό ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, σημειώνοντας πως τα εν λόγω ιδιωτικά σκάφη δεν περνούν από κανέναν έλεγχο, από καμία επιτροπή ή φορέα για να εξετάσει εάν μπορούν, εάν διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για να μεταφέρουν ασφαλώς έναν ασθενή.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος του νησιού η διακομιδή του μωρού ξεκίνησε όπως γίνονται αρκετές διακομιδές κάθε χρόνο σε όλα τα νησιά κατέληξε όμως να είναι μία Οδύσσεια ευτυχώς με αίσιο τέλος.
«Όταν λέμε διακομιδή ασθενούς, είτε είναι ασθένεια, είτε ατύχημα σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να πάει όσο γίνεται πιο γρήγορα στο Νοσοκομείο ο ασθενής, αλλιώς σε άλλη περίπτωση ο γιατρός δεν κρίνει ότι χρειάζεται διακομιδή. Άρα θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη εξέλιξη, που εκεί μετά θα λέγαμε ότι μας φταίει η κακιά η ώρα, όπως είπαμε και με τα Τέμπη. Δεν φταίει η κακιά η ώρα, νομίζω το σύστημά μας φταίει. Κάποιοι φταίνε», τόνισε ο κ. Βαφίνης.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, ο Δήμαρχος Αλοννήσου επεσήμανε ότι υπάρχει το πλωτό ασθενοφόρο, το οποίο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο και δόθηκε στο λιμεναρχείο. Πρόκειται για ένα σκάφος εξοπλισμένο, με φορείο, οξυγόνο, είναι κλειστού τύπου και οι προδιαγραφές του είναι να κάνει μεταφορές ασθενών και να έχει τα στοιχειώδη μέσα, μηχανήματα ιατρικά για να δώσουν κάποια βοήθεια. Ο ασθενής συνοδεύεται πάντα από γιατρό, που μπορεί να χρειαστεί να δώσει οξυγόνο ανά πάσα στιγμή και εξυπηρετεί και τα τρία νησιά.
Την ημέρα της διακομιδής του μωρού, το πλωτό ασθενοφόρο ήταν χασμένο. «Όλα κάποια χαλάνε, χρειάζονται συντήρηση. Το θέμα είναι ότι πέρα από το σκάφος αυτό, που από την αρχή γνωρίζαμε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και των τριών νησιών ιδίως το καλοκαίρι, με τουρίστες και ατυχήματα με μηχανάκια, υπάρχουν και 3-4 ιδιωτικά σκάφη , που έχουν δηλώσει στο ΕΚΑΒ ότι προτίθενται να κάνουν θαλάσσιες διακομιδές ασθενών», ανέφερε ο κ. Βαφίνης.
Συνέχισε λέγοντας πως κάθε φορά που γίνεται ένα συμβάν, ο γιατρός κάθε ΚΥ κάθε νησιού ενημερώνει ΕΚΑΒ, το ΕΚΑΒ από την πλευρά του ενημερώνει τον θάλαμο επιχειρήσεων, αυτός μιλά με το κατά τόπους λιμεναρχείο κι εκεί το λιμεναρχείο λέει στον γιατρό ποια σκάφη και πότε είναι διαθέσιμα και πότε θα φτάσουν στο νησί και πότε θα αφιχθούν στον Βόλο, προκειμένου ο γιατρός ανάλογα με τους χρόνους, που θα του δοθούν να επιλέξει με ποιο σκάφος θα γίνει η διακομιδή.
Ωστόσο, το μείζον σε αυτή την υπόθεση είναι ότι κανείς, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δεν ελέγχει τα ιδιωτικά αυτά σκάφη, που διενεργούν διακομιδές, εάν πληρούν τις προδιαγραφές για να τις κάνουν ασφαλώς.
«Ποιος ελέγχει εάν αυτά τα ιδιωτικά πληρούν τις προϋποθέσεις ή έχουν στα στοιχειώδη μέσα εξοπλισμό; Αυτά τα σκάφη μεταφέρουν ασθενείς. Χρειάζεται χώρος για το φορείο, για να κρεμαστεί ο ορός, να υπάρχει απινιδωτής, να υπάρχει χώρος και οξυγόνο, να υπάρχει ένα φαρμακείο. Δεν μπορεί ο γιατρός να κουβαλάει από το Κέντρο Υγείας μαζί του το οξυγόνο, τις μάσκες κτλ», επεσήμανε ο κ. Βαφίνης και υπογράμμισε πως κανείς δεν έχει ελέγξει τα εν λόγω ιδιωτικά σκάφη εάν μπορούν να κάνουν διακομιδές.
«Εγώ ρώτησα πως επιλέγεται ένα σκάφος κάποιους από αυτούς που έχουν δηλώσει. Και μου είπαν ότι δεν έγινε έλεγχος, απλώς δίνουμε τα στοιχεία του σκάφους τα μέτρα , την ταχύτητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος τονίζοντας ωστόσο ότι η διακομιδή δεν γίνει αφιλοκερδώς, αλλά με πληρωμή από το ΕΚΑΒ.
«Εμείς ξέραμε ότι το πλωτό ασθενοφόρο δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες, θα έπρεπε να είχε ένα σε κάθε νησί. Αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να γίνει έλεγχος στα ιδιωτικά. Όταν παίρνεις και δίνεις χρόνο άφιξης και αναχώρησης για να έχει εικόνα ο γιατρός, κι εσύ δεν είσαι αξιόπιστος στο ωράριο και λες ότι βρήκα λίγο κύμα και τα 15 λεπτά είναι κέρδος. Πρέπει να γίνεται μία πιστοποίηση από κάποιον αρμόδιο φορέα, για μένα το λιμεναρχείο πρέπει να πιστοποιεί το σκάφος ως προς τα χαρακτηριστικά του και το ΕΚΑΒ ως προς τον εξοπλισμό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφίνης.
Μάλιστα σημείωσε τέλος, πως το εν λόγω σκάφος, το οποίο έπαθε μεσοπέλαγα μηχανική βλάβη, έχοντας μέσα το παιδάκι, πέρυσι έδωσε χρόνο άφιξης 20 λεπτά και ήρθε σε 2 ώρες!
«Ευτυχώς το παιδάκι είναι καλά. Δυστυχώς στη χώρα αναδεικνύονται παθογένειες όταν συμβαίνει κάτι άσχημο», κατέληξε ο Δήμαρχος Αλοννήσου.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου