Το τελευταίο του πράσινο φως στη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα αγροτικά προϊόντα έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε με 520 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 64 αποχές προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις εντός και εκτός διαδικτύου, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους παραγωγούς και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης προστατευόμενων αγροτικών προϊόντων.
Οι νέοι κανόνες ενισχύουν την προστασία των ποιοτικών κρασιών, αλκοολούχων και αγροτικών προϊόντων
Το ευρωπαϊκό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων περιέχει σχεδόν 3.500 καταχωρήσεις με αξία πωλήσεων σχεδόν 80 δισ. ευρώ. Ένα προϊόν που φέρει γεωγραφική ένδειξη έχει συχνά αξία πώλησης περίπου διπλάσια από αυτή παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση. Παραδείγματα προστατευόμενων προϊόντων είναι τα τυριά φέτα, χαλλούμι και Parmigiano Reggiano, και τα ποτά σαμπάνια, πολωνική βότκα, ούζο, ζιβανία, μαστίχα Χίου, τσικουδιά και τσίπουρο.
Προστασία στο διαδίκτυο
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν διοικητικά και δικαστικά μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την παράνομη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων εκτός και εντός διαδικτύου.
Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν παράνομα γεωγραφικές ενδείξεις θα κλείσουν ή θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση σε αυτούς μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα δημιουργήσει σύστημα προειδοποίησης για αυτούς τους ιστοτόπους.
Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ως συστατικών
Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης ότι η γεωγραφική ένδειξη για ένα συστατικό μπορεί να χρησιμοποιείται στην ονομασία, την ετικέτα ή το διαφημιστικό υλικό ενός επεξεργασμένου προϊόντος – αλλά μόνο όταν το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να προσδίδει ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό στο τελικό προϊόν και δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο αντίστοιχο συστατικό.
Επιπλέον, το σχετικό ποσοστό θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Οι παραγωγοί του επεξεργασμένου προϊόντος θα πρέπει να ενημερώνουν μια αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών του προστατευόμενου συστατικού, η οποία θα μπορεί να εκδίδει συστάσεις σχετικά με την ορθή χρήση της γεωγραφικής ένδειξης.
Περισσότερα δικαιώματα για τους παραγωγούς γεωγραφικών ενδείξεων
Χάρη στο Κοινοβούλιο, οι παραγωγοί προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης θα είναι σε θέση να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν μέτρα ή πρακτικές που βλάπτουν την εικόνα και την αξία των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πρακτικών που οδηγούν σε απαξίωση και χαμηλότερες τιμές.
Για να αυξηθεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι η ονομασία του παραγωγού θα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο με τη γεωγραφική ένδειξη στη συσκευασία όλων των σχετικών προϊόντων.
Η Επιτροπή θα παραμείνει ο μοναδικός ελεγκτής του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κανονισμό. Η διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων θα είναι απλούστερη και θα οριστεί προθεσμία έξι μηνών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.
Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε σχετικά: «Χάρη στο Κοινοβούλιο, έχουμε επιτέλους έναν κρίσιμης σημασίας κανονισμό για τα ποιοτικά προϊόντα των αγροδιατροφικών μας αλυσίδων, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο των ομάδων παραγωγών και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη βιωσιμότητά τους και την διαφάνεια για τους καταναλωτές. Το καινούριο σύστημα είναι καλύτερο, καθώς παράγει προστιθέμενη αξία χωρίς τη χρήση δημόσιων πόρων. Μετά τις κρίσεις που πυροδότησε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη κατακόρυφη αύξηση του κόστους των παράγωγών, ο νέος κανονισμός φέρνει επιτέλους καλά νέα για τους αγρότες της ΕΕ».