Μαγνησια

Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Βόλου: Μείωση ιδιοκατοίκησης – Ανάγκη ασφάλισης των ακινήτων


Στη σημαντική μείωση της ιδιοκατοίκησης από το 2019, στην μη διαθεσιμότητα ακινήτων στην αγορά και στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας ενοικίων αλλά και ασφάλισης των ακινήτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε η δικηγόρος Λία Κρατήρα, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Βόλου και Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.

Αφορμή η εκδήλωση που διοργανώνουν σήμερα από κοινού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βόλου, στο Συνεδριακό Κέντρο Forum, στις 18:00 με θέματα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην ιδιοκτησία. Έχουν κληθεί για να συμμετάσχουν όλοι οι διοικητικοί, νομικοί και τεχνικοί φορείς της Μαγνησίας. Επίσης έχουν κληθεί Βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης και σύμβουλοι για τις απόψεις τους επί των προβλημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Όπως ανέφερε η κ. Κρατήρα, την τελευταία τετραετία έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. “Έχει γίνει μόδα η αγορά ακινήτων και αυτό ενισχύθηκε από τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μακροχρόνια μίσθωση και την golden visa. Όμως είναι δυσεύρετα τα ακίνητα και χρειάζονται μέτρα για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα στην αγορά. Οδηγούμαστε σε ελάττωση της ιδιοκατοίκησης κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, 85% μέχρι και το 2019 και πλέον έχουμε φθάσει στο75%. Προκειται για μια ευρωπαϊκή τάση το να μην υπάρχει ιδιοκτησία“.

Η κ. Κρατήρα εξήγησε ότι σταδιακά και στην περιφέρεια η ιδιοκτησία ακινήτων για εκμετάλλευση περνά σε μεγάλες εταιρείες. “Ελαττώθηκαν τα ακίνητα γιατί με την κρίση μειώθηκαν και με μεγάλωμα ψαλίδας μεταξύ μισθού και τιμής πώλησης ακινήτου ο μέσος άνθρωπος δύσκολα αποκτά πρώτη κατοικία. Η πρακτική εταιρείες να τα αγοράζουν και να τα ανακαινίζουν και να τα μισθώνουν είχε ξεκινήσει από Ισραηλινούς που είχαν αγοράσει τρεις οικοδομές και τα ανακαίνισαν και τα νοίκιαζαν κυρίως σε φοιτητές, αλλά σταμάτησαν με τον πόλεμο”.

Το Airbnb ήταν μια πάρα πολύ προσοδοφόρα πηγή εισοδήματος προς τους ιδιοκτήτες. Η κυβέρνηση πλέον επιτρέπει το να έχει κάποιος στην πλατφόρμα μόνο δύο ακίνητα, διότι αν έχεις περισσότερα μετά θα πρέπει να δημιουργήσει επιχείρηση ανάλογη με αυτές που έχουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων για παράδειγμα. “Υπήρξε για αιμοραγία των ακινήτων προς το Airbnb είναι αλήθεια”, επισήμανε η κ. Κρατήρα.

Τόισε ότι η πώληση ενός ακινήτου αποτελεί ένα γολγοθά. “Η πώληση ενός ακινήτου αποτελεί μία διαδικασία πυ βάζει τον ιδιοκτήτη σε μία ταλαιπωρία που διαρκεί πολλούς μήνες. Δεδομένου ότι πρέπει να έχεις σχέδια από πολεοδομία που αργεί χαρακτηριστικά να εκδώσει αντίγραφα καθώς όλες αυτές οι υπηρεσίες ειναι υποστελεχωμένες. Επιπλέον σχεδόν πάντα παρατηρείται μία αυθαιρεσία στο ακίνητο που πρέπει να τακτοποιηθεί και όλα αποτελούν ένα γολγοθά για τον πωλητή που κινδυνευει να χάσει τον αγοραστή καθώς η όλη διαδικασία από ένα μήνα παλιά να χρειάζεσαι οκτώ μήνες”, εξήγησε.

Επίσης επισήμανε ότι η φορολογία δεν μειώθηκε καθόλου από τη παρούσα κυβέρνηση αναφορικά με τα μισθώματα και η έλλειψη κατοικίας προκαλεί και κοινωνικά προβλήματα. Τέλος τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής. “Η οικονομική δυσπραγία δυστυχώς δεν τους έκανε να αντιληφθούν ότι θα πρέπει νατ ασφαλίσουν τώρα γιατί μετά χειρότερα. Η ασφάλεια είναι ένα προΪόν που το αγοράζεις όταν δεν το χρειάζεσαι. Όταν το χρειαστείς δεν πουλιέται”.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews