Ελλάδα

Φωτιές: SOS από τους ειδικούς για τα σωματίδια και τον καπνό στην Αττική


Απόκοσμη, αποπνικτική και επικίνδυνη είναι για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου η ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα υποπροϊόντα της καύσιμης ύλης της φωτιάς στην Πάρνηθα.

Από την μία άκρη του Λεκανοπεδίου έως την άλλη, οι επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας τυραννούν τη ζωή των κατοίκων της.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια, κάνοντας την κατάσταση ανυπόφορη και προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων.

Σαν χιόνι μέσα στη νύχτα τα μικροσωματίδια – Τα συμπτώματα που προκαλούν

Ενδεικτική είναι η εικόνα από την Πετρούπολη όπου τα μικροσωματίδια αιωρούνται στον αέρα σαν χιόνι μέσα στη νύχτα, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων και δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα, τι αέρα αναπνέουμε.

«Τα αιωρούμενα σωματίδια και η κάπνα αυτό που δημιουργείται στην εστία της φωτιάς είναι ερεθιστικά για το αναπνευστικό σύστημα, άρα και σε ένα υγιή οργανισμό μπορεί να δράσει ερεθιστικά και να προκαλέσει εκτός από δακρύρροια, φαρυγγίτιδα, δύσπνοια» λέει πνευμονολόγος.

Οι συγκεντρώσεις που κατέγραψε ο σταθμός της Πανάκειας, υποδομής για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και της κλιματικής αλλαγής, την Τρίτη στην Πετρούπολη δείχνουν πως ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια καθώς καταγράφηκαν 188, 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε ωριαία βάση.

Αντίστοιχα πολύ υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίστηκαν και στο Χαϊδάρι 144,4 mg/m³ όπως και στην Άρτα 111,2 mg/m³. Ακολουθούν, το Κερατσίνι 108,6 mg/m³, η Αλεξανδρούπολη 106,9 mg/m³, το Παλαιό Φάληρο 95,8 mg/m³, οι Αχαρνές 77,4 mg/m³ και η Πεύκη 66,3 mg/m³.

«Αυτό που μπορούν να προκαλέσουν είναι προβλήματα στο αναπνευστικό σε ανθρώπους που έχουν υποβόσκουσες ασθένειες, αντίστοιχα, προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, ειδικά εάν είναι μεγάλη σε διάστημα η έκθεση» σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ.

Τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούν τα μικροσωματίδια είναι βήχας και ρινική συμφόρηση ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και ενόχληση στα μάτια.

Συστάσεις των ειδικών: Περιορισμός μετακινήσεων και μάσκες

Οι ειδικοί συνιστούν, ειδικά σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και βρίσκονται κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν μάσκες αυξημένης προστασίας.

«Μπορούμε να το αποφύγουμε αυτή τη στιγμή με τη χρήση μάσκας, με τη μείωση του χρόνου που περνάμε έξω και με τη χρήση σε εσωτερικό χώρο συσκευών απολύμανσης» αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ.

Η αναπνοή για τους κατοίκους που μένουν κοντά στα πύρινα μέτωπα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, οι άνεμοι πνέουν με ένταση, αναπνέουν τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, οι ειδικοί συνιστούν να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες όσο βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων.

Η παραμονή στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να αποβεί σωτήρια μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα ενώ η χρήση του κλιματιστικού δεν εγκυμονεί κινδύνους.

«Λειτουργούμε άφοβα το κλιματιστικό του σπιτιού μας γιατί ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα, εάν πρέπει να κινηθούμε έξω φοράμε μάσκα και εάν είναι δυνατόν και γυαλιά» συμβούλευσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εάν οι ενοχλήσεις επιμένουν οι ειδικοί συνιστούν οι πολίτες να επικοινωνούν με τους θεράποντες ιατρούς τους.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση