Ενα αποτύπωμα του βομβιστή της επίθεσης του περασμένου Δεκεμβρίου στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί, το υλικό από τις κάμερες που καταγράφει την κίνηση της μοτοσυκλέτας των δύο δραστών της τοποθέτησης βόμβας στο υπουργείο, οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. για τους τρεις φερόμενους ως καθοδηγητές του νέου «αντάρτικου πόλης» που έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με επιθέσεις κατά αστυνομικών, ληστείες, τη δράση ένοπλων οργανώσεων αλλά και ποινικούς…
Αυτές, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», είναι τρεις από τις έξι «βάσεις» της έρευνας της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό των ατόμων που φέρονται να επιδιώκουν την αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας μετά από «σιγή» πέντε ετών.
Επιπλέον σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από τους φακέλους για τη σύνθεση και τη δράση της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) που έδρασε την περίοδο 2013-2018 – χωρίς ποτέ να εξαρθρωθεί – και θεωρείται ότι είχε «στεγάσει» άτομα που τώρα επιδιώκουν νέο κύκλο ένοπλων επιθέσεων.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραμένει ζητούμενο ποια είναι και πού βρίσκεται η γιάφκα των ενόπλων, πώς αποκτήθηκε ο οπλισμός τους αλλά και πώς χρηματοδοτείται αυτό το νέο ένοπλο «εγχείρημα», αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σημειωθεί ληστείες που να αποδίδονται σε άτομα του αναρχικού χώρου, με σκοπό την ενίσχυση του επονομαζόμενου «επαναστατικού ταμείου».
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ενδεχόμενη υποβοήθηση από ποινικούς που κατά το παρελθόν σχετίσθηκαν έμμεσα ή άμεσα με την ΟΛΑ.
Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη έχουν καταρτίσει μία λίστα 20-25 ατόμων που ανήκουν σε ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οι οποίοι τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται να έχουν επαφές με τους υπόπτους ως οργανωτές του νέου «αντάρτικου πόλης».
Οι αστυνομικοί, λοιπόν, στην προσπάθεια εντοπισμού των μελών της «Ενοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης» και της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας» που ανέλαβαν την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, μέσα σε 45 ημέρες, σε Γουδί και οδό Σταδίου αντίστοιχα, έχουν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό «όπλο»: Το «ορφανό» αποτύπωμα που εντοπίστηκε στον άθικτο εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε τοποθετημένος σε τάπερ έξω από την έδρα των ΜΑΤ τον Δεκέμβριο.
Το εν λόγω εύρημα είναι αυτό που θα οδηγήσει τους αστυνομικούς στις αναφορές για ενεργοποίηση «αχαρτογράφητων» βομβιστών, με το ενδεχόμενο η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο Γουδί να κερδίζει, όμως, όλο και περισσότερο έδαφος.
Παρ’ όλα αυτά, με εμφανείς και αφανείς αναζητήσεις επιχειρείται να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκει το αποτύπωμα αυτό. Την ίδια ώρα, «τρέχει» και η έρευνα που εστιάζεται στην κίνηση των επιβατών της μοτοσυκλέτας που επέβαιναν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης τα ξημερώματα του Σαββάτου στο υπουργείο Εργασίας και η οποία αποτυπώνεται σε σειρά καμερών της Τροχαίας.
Εν τω μεταξύ, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει οι φάκελοι της δράσης της ΟΛΑ που θεωρείτο ότι αποτελείτο από ένα μείγμα αντιεξουσιαστών και ατόμων με ποινική δραστηριότητα, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συναντήσει τον καταζητούμενο από το 2009 Βασίλη Παλαιοκώστα.
Μερικοί εξ αυτών, δε, θεωρείται ότι είχαν αναπτύξει επαφές και με ασύλληπτους αντιεξουσιαστές της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» αλλά και με άτομα που συμμετείχαν στο μεικτό σχήμα αναρχικών – ποινικών, των επονομαζόμενων «ληστών του Διστόμου» που έχουν στο ενεργητικό τους επιδρομές σε τραπεζικά υποκαταστήματα σε Νεμέα, Σπέτσες, Βελεστίνο, Ακράτα, Δίστομο κ.ο.κ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΑ την περίοδο 2013-2015 είχε προχωρήσει σε επιθέσεις με Καλάσνικοφ και ρουκέτες εναντίον των παλαιών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας, της πρεσβείας του Ισραήλ και της κατοικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.
Ομως, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις των αστυνομικών, ύστερα από επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε κρησφύγετα και γιάφκες σε Μαραθώνα και Φθιώτιδα που σχετίζονταν και με τους «ληστές του Διστόμου» φαίνεται σε δεύτερη φάση, μετά το 2015, να επηρεάσθηκε η δράση της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να περιορισθεί τελικώς σε βομβιστικές επιθέσεις με στόχο τον ΣΕΒ, υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Σανταρόζα, το Εφετείο Αθηνών, τα γραφεία τηλεοπτικού σταθμού, αλλά και το υπουργείο Εργασίας.
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»