Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, προειδοποίησε ότι εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα έως τις 10 Μαρτίου, θα ξεκινήσει επίθεση στη Ράφα.
Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ λέει πότε τα στρατεύματά του ενδέχεται να εισέλθουν στην νότια πόλη της Γάζας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η παγκόσμια αντίθεση αυξάνεται σε μια τέτοια επίθεση στη Ράφα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο.
Νωρίτερα, η υπηρεσία δημόσιας υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ένα βασικό νοσοκομείο της Γάζας έπαψε να λειτουργεί μετά από ισραηλινή επιδρομή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν του επετράπη να εισέλθει στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Yunis, βόρεια της Rafah, για να αξιολογήσει την κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εισήλθαν στο συγκρότημα την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι πληροφορίες έδειξαν ότι εκεί κρατούνταν όμηροι που είχε συλλάβει η Χαμάς.
Ο Ισραηλινός Στρατός χαρακτήρισε την επιχείρησή του στον Νάσερ ως «ακριβή και περιορισμένη», κατηγορώντας τη Χαμάς ότι «χρησιμοποιεί κυνικά τα νοσοκομεία για τρόμο».
Μιλώντας την Κυριακή, ο κ. Γκαντζ, πρώην υπουργός Άμυνας, είπε: «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, και οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να γνωρίζουν – εάν μέχρι το Ραμαζάνι οι όμηροι μας δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ράφα».
Το Ραμαζάνι – ο ιερός ισλαμικός μήνας νηστείας – φέτος ξεκινά στις 10 Μαρτίου.
Ο κ. Γκαντζ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα ενεργήσει με «συντονισμένο τρόπο, διευκολύνοντας την εκκένωση αμάχων σε διάλογο με τους Αμερικανούς και Αιγύπτιους εταίρους μας για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων».
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποτελείται από ανώτατα στελέχη ασφαλείας της χώρας. Δημιουργήθηκε αρκετές ημέρες μετά την επίθεση ένοπλων υπό την ηγεσία της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 253 ομήρους. Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά περίπου 130 ομήρους στη Γάζα, πιστεύει το Ισραήλ.
Η αναφορά του κ. Γκαντζ στην Αίγυπτο μπορεί να χρησιμεύσει για να εντείνει τις εικασίες ότι το Ισραήλ αναμένει από κάποιους Παλαιστίνιους να περάσουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να αναζητήσουν καταφύγιο στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, όπου οι αρχές φαίνεται να χτίζουν ένα μεγάλο περιφραγμένο περίβολο για το σκοπό αυτό. Ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC Πολ Άνταμς.
Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει ακόμη λεπτομέρειες για το σχέδιο εκκένωσης, προσθέτει.
Με ακριβώς τρεις εβδομάδες να απομένουν πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, αναφορές από τη Ράφα αναφέρουν ότι μερικοί άνθρωποι φεύγουν, κατευθύνονται δυτικά προς την ακτή, αλλά ότι οι περισσότεροι εξακολουθούν να περιμένουν, αβέβαιοι τι να κάνουν.
Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα για την εξάλειψη των ενόπλων της Χαμάς εκεί.
Η Αίγυπτος και ορισμένες άλλες αραβικές χώρες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα κινδύνευε να ωθήσει πολλούς Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο – κάτι που θεωρούν απαράδεκτο. Η Σαουδική Αραβία έχει ορκιστεί «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» εάν εισβάλει στη Ράφα.
Σε διεθνές επίπεδο υπήρξαν πολλές εκκλήσεις προς το Ισραήλ να απόσχει από την εισβολή στη Ράφα, όπου οι Παλαιστίνιοι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.
Περισσότεροι από 28.400 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 68.000 τραυματίστηκαν από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Το υπουργείο αναφέρει ότι τουλάχιστον 127 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 205 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες στη Γάζα, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο Κάιρο προσπάθειες για τη διαμεσολάβηση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς – αν και οι μεσολαβητές του Κατάρ είπαν ότι η πρόοδος “δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρα”.
Ο Νετανιάχου είπε ότι έστειλε διαπραγματευτές μετά από αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν επέστρεψαν για περαιτέρω συζητήσεις επειδή οι απαιτήσεις της Χαμάς ήταν «παραληρητικές».
Η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για έλλειψη προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.