Με «γκάζια» μπήκε ο ελληνικός τουρισμός τον Αύγουστο με επιδόσεις σταθερά υψηλότερες τόσο σε σύγκριση με το 2022, όσο και και με το καλύτερο 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βελτιωμένη είναι η εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα κατά πρώτο πεντάμηνο του 2023, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 30,7%, αγγίζοντας τα 3,2443 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό έφτασαν τα 2.512.800, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 13,9% σε σχέση με πέρυσι.
Η εκτιμώμενη άνοδος στον αριθμό των τουριστών θα συμπληρώσει, όπως όλα δείχνουν, το νέο ρεκόρ στα έσοδα, που επίσης αναμένεται φέτος, με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας μάλιστα να ανεβάζει τον πήχη στα 21 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. ευρώ το 2019.
Η αεροπορική κίνηση
Τα πρώτα σημάδια για το καλοκαίρι του 2023 δεικνύουν ότι η υψηλή αεροπορική κίνηση συνεχίζει να αποτελεί δυνατό σημείο για την Ελλάδα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον Ιούλιο καταγράφηκε ολική επαναφορά στα προ πανδημίας νούμερα, με την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας να απογειώνεται στα 3,29 εκατ., αυξημένη κατά 16,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 10,5% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.
Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση υπερέβησαν τα επίπεδα του 2022 κατά 12,7% και 17,7% αντίστοιχα.
Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε ο αριθμός των ταξιδιωτών και σε σύγκριση με το 2019, καθώς τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 12,4% και 9,7% αντίστοιχα.
Σε απόλυτους αριθμούς η κίνηση εσωτερικού ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος το 1 εκατ. και διαμορφώθηκε σε 1,03 εκατ. και η κίνηση εξωτερικού ανήλθε σε 2,26 εκατ.
Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Αθήνα η οποία σπάει φέτος το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας μόνο για τον Ιούλιο αύξηση στη διεθνή επιβατική κίνηση κατά 9,7% έναντι του ρεκόρ του 2019.
Στο Νότιο Αιγαίο, πρωταθλήτρια περιφέρεια του ελληνικού τουρισμού με τα διεθνή αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου, της Κω και της Καρπάθου.
Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα από την Κρήτη, όπου ενδεικτικά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου έσπασε το φράγμα των 800.000 ξένων επισκεπτών τον Ιούλιο.
Το Airbnb
Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η ζήτηση φέτος το Δεκαπενταύγουστο στους λιγότερο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.
Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Νάξος, καθώς κοντινά νησιά στην Αττική, όπως η Αίγινα, η Ύδρα, ο Πόρος καταγράφουν υψηλή ζήτηση.
Οι προκρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 95% στην Ύδρα και το 96% στις Σπέτσες. Στη Πάρο οι προκρατήσεις για το χρονικό διάστημα όσον αφορά την πλατφόρμα Airbnb, αγγίζουν το 94%. Στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Κύθνο και την Πάτμο, οι προκρατήσεις αγγίζουν το 99% για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου στην πλατφόρμα Airbnb.
Το μικρότερο ποσοστό προκρατήσεων καταγράφεται στη Μύκονο, ενώ στη Σαντορίνη οι προκρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 95%. Η Νάξος και το φετινό καλοκαίρι κερδίζει τις εντυπώσεις στις Κυκλάδες.
Ο οδικός τουρισμός
Υψηλή ζήτηση για τoν Δεκαπενταύγουστο παρουσιάζουν, πέραν των νησιών και οι προορισμοί στους οποίους οι επισκέπτες μεταβαίνουν με αυτοκίνητο.
Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται περιοχές της Πελοποννήσου και της Χαλκιδικής, η Καλαμάτα, η Μονεμβασιά και ο νομός Αχαΐας.
Ωστόσο, με βάση τα πρώτα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου από τους διασυνοριακούς σταθμούς, επανακάμπτει ο οδικός τουρισμός από γειτονικές μας αγορές.
Την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2023, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση, με εξαίρεση αυτόν της Δοϊράνης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.