Οικονομία

Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία ο επίμονος αποπληθωρισμός της Κίνας


Η διολίσθηση της Κίνας στον αποπληθωρισμό αποδεικνύεται δισεπίλυτο πρόβλημα. Οι τιμές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μειώνονται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, το μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, που συνοψίζεται σε  9 ερωτήσεις – απαντήσεις.

  1. Τι είναι ο αποπληθωρισμός;

Ο όρος περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία οι τιμές για αγαθά και υπηρεσίες πέφτουν σε ολόκληρη την οικονομία. Δεν πρέπει να συγχέεται ο αποπληθωρισμός με τον αντιπληθωρισμό, που σημαίνει ότι οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και πιο αργά. Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ.

  1. Γιατί η Κίνα βρίσκεται σε αποπληθωρισμό;

Οι προβλέψεις ότι θα ανέβαιναν οι τιμές μετά την πανδημία στην Κίνα αποδείχθηκαν λανθασμένες. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι αδύναμες και η κρίση ακινήτων έχει πλήξει την εμπιστοσύνη. Η μεταποίηση οδηγεί τις πτώσεις των τιμών. Οι αξιωματούχοι διοχετεύουν πιστώσεις στους κατασκευαστές για να ενισχύσουν την παραγωγή, αλλά η ασθενής ζήτηση στο εσωτερικό και οι υποτονικές εξαγωγές οδηγούν σε μείωση παραγωγής.

  1. Γιατί είναι τόσο κακό η πτώση των τιμών;

Οι φθηνότερες τιμές φαίνονται καλές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν ξανά να ξοδεύουν. Μπορεί να μην αγοράζουν ακριβά είδη με την ελπίδα ότι θα πέσουν και άλλο.

Ο αποπληθωρισμός αυξάνει επίσης το επίπεδο των προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό επιτοκίων. Το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καθιστά δυσκολότερες τις επενδύσεις, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση, προκαλώντας περισσότερο αποπληθωρισμό, που μπορεί να προκαλέσει ύφεση.

  1. Γιατί είναι δύσκολο να διορθωθεί ο αποπληθωρισμός της Κίνας;

Σε προηγούμενες περιόδους αποπληθωρισμού υπήρξε ισχυρή νομισματική χαλάρωση και μεγάλα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης. Η Κίνα αναμένεται να ενισχύσει τη δημοσιονομική τόνωση και πάλι φέτος.

Ο πρόεδρος Σι θέλει να στρέψει την οικονομία προς νέους μοχλούς ανάπτυξης, όπως οι προηγμένες τεχνολογίες. Ένας άλλος λόγος που η κυβέρνηση μπορεί να είναι απρόθυμη να πυροδοτήσει μεγάλα όπλα τόνωσης είναι η ανησυχία ότι περισσότερος δανεισμός θα αυξήσει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

  1. Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές της κυβέρνησης;

Οι οικονομολόγοι γενικά βλέπουν την ανάγκη να τονωθεί η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, με την κυβέρνηση είτε να διοχετεύει άμεσα περισσότερα χρήματα στην οικονομία είτε να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πιο επιθετικές πολιτικές από τις μειώσεις επιτοκίων και τις περικοπές στο ποσό των χρημάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες στην κεντρική τράπεζα είναι μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί το 2023, με μέτρια αποτελέσματα. Για να τονώσει μόνιμα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την κατανάλωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει την ύφεση στην αγορά ακινήτων.

  1. Πώς μετράει η Κίνα τον αποπληθωρισμό;

Υπάρχουν τρεις κύριοι δείκτες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που τον Ιανουάριο κατέγραψε τον μεγαλύτερο ρυθμό πτώσης από το 2009. Ο δείκτης τιμών παραγωγού βρίσκεται σε συρρίκνωση για περισσότερο από ένα χρόνο. Και οι δύο δημοσιεύονται από το γραφείο στατιστικών. Ένας αποπληθωριστής του ΑΕΠ υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής ανάπτυξης της οικονομίας και της προσαρμοσμένης στον πληθωρισμό ανάπτυξης. Παρέχει την ευρύτερη μέτρηση των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία και βρίσκεται στο μεγαλύτερο αποπληθωριστικό σερί εδώ και σχεδόν 25 χρόνια.

  1. Ποια προϊόντα έχουν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών;

Η πτώση των τιμών των τροφίμων είναι η μεγαλύτερη συμβολή, σύμφωνα με ανάλυση του ΔΤΚ του Bloomberg Economics. Στα τρόφιμα, η πτώση είναι ιδιαίτερα έντονη στις τιμές του χοιρινού, που έχει πολύ μεγάλη παραγωγή και κατανάλωση στην Κίνα.

Οι μεταφορές είναι ένα άλλο πρόβλημα, που οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών των αυτοκινήτων.

Ωστόσο, οι τιμές δεν πέφτουν σε γενικές γραμμές. Οι δαπάνες για υπηρεσίες έχουν αυξηθεί μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, με τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται σε αυτούς τους τομείς.

Μειώθηκε η κατανάλωση χοιρινού

  1. Θα χαλαρώσει ο αποπληθωρισμός το 2024;

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν ότι οι πιέσεις αποπληθωρισμού θα συνεχιστούν το πρώτο εξάμηνο του 2024. Από εκεί και πέρα, τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης και η σταδιακή αύξηση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών αναμένεται να ωθήσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή για ολόκληρο το έτος στο 1%, με τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται 0,2%. Ωστόσο, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για την Κίνα ήταν αναξιόπιστες, με λίγους αναλυτές να προβλέπουν επίμονο αποπληθωρισμό στις αρχές του περασμένου έτους.

     9. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους ξένους επενδυτές;

Καθώς οι Κινέζοι κατασκευαστές μειώνουν τις τιμές για να μειώσουν την πλεονάζουσα προσφορά, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στο εξωτερικό, παρέχοντας κάποια βοήθεια στις κεντρικές τράπεζες εκεί καθώς εργάζονται για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Έτσι οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο μπορεί να επωφεληθούν από φθηνότερα κινεζικά προϊόντα. Ο σαφέστερος αντίκτυπος στους ξένους επενδυτές μπορεί να είναι πλήγμα στα κέρδη των κινεζικών εταιρειών.

Υπάρχει ενδεχόμενο ανοδικό στα ομόλογα, τα οποία προστατεύουν καλύτερα τους επενδυτές σε περιόδους προβλημάτων. Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη και τις περιορισμένες επενδύσεις συνήθως ωθούν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν χαλαρότερη νομισματική πολιτική, καθιστώντας τα ομόλογα μιας χώρας πιο ελκυστικά.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση