Σοβαρό πλήγμα και στην μελισσοκομία επέφεραν οι άστατες καιρικές συνθήκες τους προηγούμενους μήνες με αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η παραγωγή του εγχώριου μελιού. Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Αν. Ποντίκης, ανέφερε ότι η μείωση αυτή φτάνει σε ποσοστό 60%, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιοχές όπου οι μελισσοκόμοι δεν είχαν καθόλου παραγωγή κατά τη διάρκεια της Άνοιξης.
Τα θέματα αυτά τέθηκαν και στο πλαίσιο συνάντησης που είχε η Ομοσπονδία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη. Όπως εξήγησε ο κ. Ποντίκης η μελισσοκομία πρέπει να στηριχθεί και φέτος για να μπορέσουν οι μελισσοκόμοι να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. “Φέτος είχαμε μεγάλο πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις. Ο πρώτος “τρύγος” για το ανθόμελο επί της ουσίας χάθηκε, δεν “τρυγήσαμε” καθόλου μέλι. Στη συνέχεια ήρθε ο καύσωνας επηρεάζοντας πάλι την παραγωγή με αποτέλεσμα να έχουμε την μικρότερη παραγωγή σε μέλι όλων των χρόνων”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθούν και οι φωτιές στα πευκοδάση της Εύβοιας που αποτελούν μια ακόμη σημαντική αρνητική παράμετρο.
Το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων πλέον στρέφεται στα πευκοδάση, κυρίως της Θάσου και της Χαλκιδικής, αφού στην Εύβοια οι καταστροφές από τις φωτιές είναι πολύ μεγάλες. “Η μείωση στην παραγωγή του μελιού ανέρχεται στο 60%. Πλέον στρεφόμαστε προς τα πευκοδάση, τα οποία δίνουν το 60% – 65% της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Υπάρχουν περιορισμοί στη μετακίνηση μας προς τα δάση, προβλήματα με την χωροταξία των κυψελών και πρέπει οι συναρμόδιοι φορείς να βρουν μια φόρμουλα για να μπορούμε να ασκούμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα“. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έθιξε και το θέμα των “ελληνοποιήσεων” μελιού ζητώντας περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τον Αύγουστο.
Η συνάντηση στο υπουργείο
Οσον αφορά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, είχε ως βασικό στόχο την αναζήτηση λύσεων στα χρόνια προβλήματα του μελισσοκομικού κλάδου, την προστασία της ελληνικής παραγωγής και την περαιτέρω ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού.
Ο κ. Αυγενάκης από την πλευρά του επισήμανε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της μελισσοκομίας και την ανάδειξη και προστασία του, μοναδικής ποιότητας και διατροφικής αξίας, ελληνικού μελιού, σημείωσε δε ότι η άσκηση της μελισσοκομίας από κατ’ επάγγελμα μελισσοκόμους και όχι μόνο από περιστασιακά εργαζόμενους στον κλάδο, θα ενισχύσει την παραγωγή. Πρόσφατα, με στόχο την προστασία της ελληνικής παραγωγής, υπέγραψε απόφαση για την εφαρμογή της δράσης «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», στο πλαίσιο του τομέα μελισσοκομίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.
Επίσης, για πρώτη φορά, δόθηκε έκτακτη ενίσχυση για τη μελισσοκομία. Σημειώνεται ότι για τα έτη 2021-2022 ο προϋπολογισμός από το τριετές εθνικό τομεακό μελισσοκομικό πρόγραμμα ανήλθε σε 12.325.290 ευρώ. Στη σύσκεψη ετέθησαν, επίσης θέματα που αφορούν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Μελισσοκομικού Μητρώου, ενώ επισημάνθηκε ότι η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα διασφαλίσει περαιτέρω την παραγωγή του προϊόντος.
Στη σύσκεψη στο γραφείο του κ. Αυγενάκη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Αναστάσιος Ποντίκης, ο αντιπρόεδρος, Κων. Λεονταράκης και ο Γενικός Γραμματέας, Δημ. Νικολάου, παρουσία του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση και του Γ.Γ Γιώργου Στρατάκου.