Μαγνησια

Λ. Νικολάου – Αλαβάνος: Όχι στην καύση απορριμμάτων και στην μονάδα LNG στον Βόλο


“Η πίεση που ασκείται από τους πολίτες μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις αλλά και κινητοποιήσεις είναι αυτό που συνέβαλλε ώστε μέχρι τώρα να μην αποτελεί μοναδικό καύσιμο για την Τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ το RDF”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.

Ο κ. Νικολάου θα μιλήσει για το θέμα σε εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, σήμερα στις επτά το απόγευμα στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΜΒ, του 304 ΠΕΒ αλλά και φοιτητές.

Ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος στήριξε μαζί με άλλους δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναφορά της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που συζητήθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 και πλέον έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. “Αυτό που αναδείξαμε σε σχέση με την καύση απορριμμάτων, όσο και να να το αναφέρουν την καύσιμη ύλη με άλλα ονόματα, πρόκειται για αστικά απόβλητα χωρίς καμία επεξεργασία. Είναι μια πρακτική και τεχνική που επιστημονικά είναι επιζήμια για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.”.

Επισήμανε επίσης ότι η Ε.Ε. στην πραγματικότητα επιτρέπει την καύση απορριμμάτων, με τη Γερμανία να διαθέτει 600 μονάδες ενώ το το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων προβλέπει νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα συνδέονται με εργοστάσια καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας.

Αναφορικά με την προοπτική να περάσει σε μία ρυθμιστική αρχή η διαχείρισης των υδάτων και της αποχέτευσης, αλλά και των απορριμμάτων, το ΚΚΕ αντιτίθεται χαρακτηρίζοντάς το νομοσχέδιο που θα έλθει για συζήτηση στη βουλή “αντιλαϊκό, αντιπεριβαλλοντικό και φοροείσπρακτικό”.

Τέλος σε ό,τι αφορά την προοπτική δημιουργίας μονάδας LNG στον Παγασητικό, τάχθηκε κατά υποστηρίζοντας ότι είναι “επικίνδυνο για το οικοσύστημα και τους πολίτες”. Τόνισε ότι η επιλογή παραγωγής ενέργειας από την Ευρώπη είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο που ενέχει κινδύνους και που είναι πολύ ακριβότερο από ό,τι το φυσικό αέριο που προμηθεύονταν η Ευρώπη από τη Ρωσία το προηγούμενο διάστημα.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση