Πολιτική

Λίβανος: Εύθραυστη εκεχειρία σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων


Σποραδικές ανταλλαγές πυρών ξεσπούσαν χθες Τρίτη στον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, παρά την ανακοίνωση την προηγουμένη πως συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, έπειτα από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την 7η Σεπτεμβρίου, μαίνονται μάχες ανάμεσα σε γκρουπούσκουλα ισλαμιστών και μαχητές της Φάταχ στον Αΐν αλ Χέλουα, τον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων του Λιβάνου, πλάι στην πόλη Σαΐντα (νότια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εχθροπραξίες έχουν απολογισμό τουλάχιστον «επτά νεκρούς» και «πάνω από 80 τραυματίες», ανάμεσά τους άμαχους, είπε στο AFP χθες Τρίτη ο διευθυντής επικοινωνίας της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο, ο Ιμάντ Χάλακ.

Το βράδυ προχθές Δευτέρα ανακοινώθηκε «άμεση και μόνιμη» κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια συνάντησης Παλαιστινίων αξιωματούχων αρμόδιων για την ασφάλεια και του διευθυντή της λιβανέζικης ασφάλειας.

Μολαταύτα, ακούγονταν ριπές χθες το απομεσήμερο, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, προτού επικρατήσει «σχετική ηρεμία» το βράδυ, κατά το ANI (Agence nationale d’information), το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή της η Φάταχ, η παράταξη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, διαβεβαίωσε πως τα μέλη της τηρούν την κατάπαυση του πυρός, όμως χρειάστηκε να «αποτρέψουν επίθεση» ισλαμιστών χθες.

Η Φάταχ έστειλε κορυφαίο στέλεχός της, τον Αζέμ αλ Άχμαντ, στον Λίβανο για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο δεύτερος τη τάξει στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς –που δεν ενεπλάκη στις μάχες–, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, έφθασε επίσης στη Βηρυτό για συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους προκειμένου να ελεγχθεί «η κατάσταση στον καταυλισμό», σύμφωνα με το ANI.

Άλλοι τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοιες πολυήμερες συγκρούσεις στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου.

Ο Αΐν αλ Χέλουα είναι ο μεγαλύτερος από τους δώδεκα καταυλισμούς Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο. Στήθηκε μετά τη μαζική έξοδο προσφύγων κατά τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, όταν ιδρυόταν το κράτος του Ισραήλ, το 1948.

Εκεί ζουν υπό ασφυκτικές συνθήκες 54.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους φανατικοί ισλαμιστές και καταζητούμενοι.

Δυνάμει συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από δεκαετίες, ούτε ο στρατός ούτε οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου αναπτύσσονται μέσα στον καταυλισμό των παλαιστινίων προσφύγων. Την ασφάλεια εγγυώνται παλαιστινιακές παρατάξεις.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση