Οικονομία

Κτηνοτροφία: Εγκρίθηκαν συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης


Τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε 5 περιφέρειες ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια.

Συγκεκριμένα, ανατίθεται η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με προγραμματική σύμβαση, η οποία συνάπτεται με τις οικείες περιφέρειες.

Έτσι, αφού οι πέντε αυτές περιφέρειες έχουν περάσει από τα περιφερειακά συμβούλια την έγκριση, θα μπορούν τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι διεθνείς διαγωνισμοί με τους οποίους θα γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε αυτές, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του ΥπΑΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΥπΑΑΤ, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η προθεσμία εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ενώ αλλάζει και τον ορισμό των βοσκήσιμων γαιών.

Η σύνταξη

Στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης, για λόγους ενιαίας διαχείρισης περιλαμβάνονται όλες οι εκτάσεις που μπορούν να διατεθούν για χρήση τη βόσκηση.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής (τέλη βόσκησης) που κατατίθενται υπέρ της περιφέρειας σε ειδικό λογαριασμό με Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 3418 «Μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής δημοσίων βοσκήσιμων γαιών». Η περιφέρεια έχει την υποχρέωση διάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στο συνολικό προϋπολογισμό για την εκτέλεση του έργου.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση