Οικονομία

Κουβέιτ: Το παλαιότερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο επισκιάζεται από τους γείτονες


Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο με έδρα σε κράτος – μέλος του ΟΠΕΚ επισκιάζεται τα τελευταία χρόνια από τους πιο φιλόδοξους, πιο φανταχτερούς γείτονές τους. Συγκεκριμένα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ (Kuwait Investment Authority), με κεφάλαια ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει χάσει αρκετούς ανώτερους διευθυντές, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής βασικών τμημάτων τον περασμένο χρόνο, με τις θέσεις αυτές να παραμένουν κενές.

Το Kuwait Investment Authority (ΚΙΑ) επένδυσε μόλις 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε σύγκριση με τα 25,9 δισ. δολάρια από την Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι και τα 20,7 δισ. δολάρια από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Global SWF. Ενώ οι συχνά οι μυστικές συναλλαγές των εν λόγω κεφαλαίων μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια, παρόμοιες εκτιμήσεις από τον ισπανό καθηγητή Javier Capapé, επιβεβαιώνουν την τάση.

Οι προκλήσεις του KIA είναι συμπτώματα μιας ευρύτερης αναταρχής στο Κουβέιτ, που πλήττεται από τις συνεχόμενες κυβερνητικές αλλαγές. Μάλιστα, υπήρξαν μια σειρά ερευνών για τις επενδύσεις του ταμείου και άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα περιέγραψαν την αυξανόμενη παρέμβαση των υπουργών στη λήψη των αποφάσεών του. Ενώ εξακολουθεί να πραγματοποιεί επενδύσεις, η έλλειψη κατεύθυνσης και ο φόβος ελέγχου από τους νομοθέτες έχει προκαλέσει έναν βαθμό παράλυσης σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών.

Το KIA έχει χάσει τη δυναμική του έναντι άλλων περιφερειακών επενδυτικών ταμείων που είναι πιο σταθερά και ενεργά, δήλωσε ο Diego Lopez, διευθύνων σύμβουλος της Global SWF.

Πολλοί από τους επενδυτές και τους διαπραγματευτές στρέφονται προς τις κυρίαρχες οντότητες της περιοχής, οι οποίες ελέγχουν συλλογικά τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων, για να αποτελέσουν κορυφαία πηγή χρηματοδότησης καθώς άλλοι υποχωρούν. Τους τελευταίους μήνες, εταιρείες όπως το PIF και η Mubadala Investment Co. έχουν κάνει συμφωνίες σε οτιδήποτε, από την αεροπορία έως τον τουρισμό, τον αθλητισμό έως τα βιντεοπαιχνίδια.

Η έλλειψη σημαντικών συμφωνιών σηματοδοτεί μια δραματική στροφή για το ταμείο, το οποίο κάποτε ήταν από τα πιο δραστήρια της περιοχής. Μέχρι πρόσφατα, το KIA ήταν κορυφαίος παγκόσμιος επενδυτής, με συμμετοχές στην BlackRock Inc. και τη Mercedes-Benz Group AG. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, αγόρασε μετοχές σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc. Είχε υψηλές επιτυχίες στο παρελθόν, πουλώντας το μερίδιό της στη Citigroup το 2009 για 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η δραστηριότητα του ταμείου παραμένει αδύναμη σε σύγκριση με τους περιφερειακούς αντιπάλους.

Πολιτική αναταραχή

Για περισσότερα από δύο χρόνια, το Κουβέιτ – γνωστό για τις βαθιές εσωτερικές του προστριβές και τις συχνές εκλογές – έχει περάσει από μεγάλες πολιτικές αναταραχές. Η ανώτατη ηγεσία του άλλαξε όταν ο Εμίρης Σεΐχης Ναουάφ Αλ-Αχμέντ Αλ-Σαμπάχ διαδέχθηκε τον ετεροθαλή αδερφό του, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία για δεκαετίες. Έκτοτε, υπήρξε μια ευρεία ανακίνηση μεγάλων κυβερνητικών φορέων. Τον Ιούνιο, η χώρα διόρισε την πέμπτη κυβέρνησή της σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Οι αδυναμίες της οικονομίας του Κουβέιτ και οι πολιτικοί περιορισμοί στη χάραξη οικονομικής πολιτικής σίγουρα δημιουργούν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στο KIA», δήλωσε ο Robert Mogielnicki, ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών στην Ουάσιγκτον.

Το Kuwait Investment Board ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1953, οκτώ χρόνια πριν το έθνος αποκτήσει την ανεξαρτησία, για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα από το πετρέλαιο και να βοηθήσει στη διαφοροποίηση της οικονομίας.

ESG

Πρόσφατα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ είχε βάλει ως στόχο τη βιώσιμη χρηματοδότηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για την «ζωή μετά το πετρέλαιο».

Μάλιστα είχαν γίνει ανακοινώσεις ώστε το ΚΙΑ να καταστήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό του συμβατό με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG).

Σε αντίθεση με τις αρχές του ESG, το Κουβέιτ, το οποίο αντλεί πολύ σημαντικά έσοδα από τις εξαγωγές αργού, είχε όλα αυτά τα χρόνια ως κινητήριο δύναμή του το πετρέλαιο ενώ δεν έχει θέσει στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές όπως έχουν κάνει άλλοι περιφερειακοί του γείτονες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία). Ωστόσο, το ταμείο, λέει ότι το ESG έχει κεντρικό ρόλο στις προοπτικές του.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση