Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα στο εργατικό κέντρο Καρδίτσας, στη διάρκεια της οποίας κλήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στις 10.30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην πλατεία δικαστηρίων.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Καπράνας μεταξύ άλλων, επεσήμανε: “… Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασίας , 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε! Οι εργαζόμενοι-ες μαζί και μέσα στα συνδικάτα, πρέπει με σαφή ταξικό προσανατολισμό να αγωνιζόμαστε για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις. Εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια υπομένουμε τις δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, κρίσεις που δεν τις δημιούργησαν οι εργαζόμενοι αλλά το κεφάλαιο… Δεν υπάρχει μέρα που να μην χάνεται ζωή συναδέλφου σε εργατικό ατύχημα λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς! Φτάνει πια! Όχι άλλα εγκλήματα, όχι άλλα Τέμπη, όχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους!! Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα!… Ένα είναι σίγουρο, ότι χωρίς τα συνδικάτα με τα όποια λάθη τους και τις αδυναμίες τους η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους/ες! Ήταν και συνεχίζουν να είναι εκείνα που ορθώνουν οχυρά Αντίστασης ενάντια στις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές που μας επέβαλαν και συνεχίζουν να μας επιβάλουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών,πολιτικές που εξαθλιώνουν και φτωχοποιούν τον Ελληνικό λαό! Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας”.
Ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ κ. Ταξιάρχης είπε μεταξύ άλλων: “… Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού. Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία.Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσουν με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους…”
Τέλος η Γ.Γ. του εργατικού Κέντρου κ. Γούλα, υπογράμμισε: “… Η πρωτομαγιά στη χώρα μας, βρίσκει εμάς όλους, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους αντιμέτωπους όχι μόνο με την ακρίβεια, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας αλλά και με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις νέες και τους νέους αλλά και τις γυναίκες. H μέση Ελληνική οικογένεια και οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας από το ξεκίνημα της κρίσης, το 2010, πριν 13 χρόνια περίπου ζει σε συνθήκες κρίσης και εξαθλίωσης και περικοπών βασικών αναγκών τους… Η ΓΣΕΕ έχει αναλύσει με επιχειρήματα την αναγκαιότητα ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δηλαδή στα 826 ευρώ. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους μέσω δηλαδή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».