Χάθηκαν περιουσίες και υποδομές. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών.
Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι έχασαν τα ζώα τους, ζωοτροφές καταστράφηκαν, κτηνοτροφικές μονάδες αφανίστηκαν, εκκοκκιστήρια της περιοχής καταστράφηκαν, γεωργικός εξοπλισμός χάθηκε και αυτά είναι μόνο όσα καταλαβαίνουμε ότι έχουν γίνει κάτω από τους τόνους νερών που σκέπασαν το θεσσαλικό κάμπο και είναι τα πρώτα που ίσως μπορούν να εκτιμηθούν.
Πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στον «OT» αναφέρουν ότι «η ζημιά είναι τριπλάσια σε σχέση με τον Ιανό», επισημαίνοντας πως στόχος τους ως υπουργείου είναι να φτιάξουν γρήγορα ένα μητρώο πληγέντων ώστε οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν μέσα στον Οκτώβριο».
Παρόλα αυτά η εικόνα δεν είναι τόσο απλή καθώς το σύνολο της οικονομίας της Θεσσαλίας εξαρτάται από την γεωργία και την κτηνοτροφία και φυσικά τροφοδοτεί την ολόκληρη την ελληνική αγορά.
Η οικονομία της Θεσσαλίας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και ένα πλήθος επαγγελμάτων εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από την αγροτική παραγωγή. Ο Θεσσαλικός κάμπος συνεισφέρει 8 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.
Η πρώτη ματιά στην καλλιεργήσιμη γη
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στην Θεσσαλία, εκ των οποίων 74,2% είναι αροτραίες καλλιέργειες το 0,9% είναι αμπέλια, το 11,7% είναι δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως μήλα, ακτινίδια, κάστανα).
Εάν σκεφθεί κανείς πως η πλημμυρισμένη περιοχή όπως καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα σημαίνει πως περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό.
Το βαμβάκι και το καλαμπόκι χάθηκαν
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2.576.366 στρέμματα είναι αροτραίες καλλιέργειες. Το βαμβάκι αποτελεί την νούμερο ένα καλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο, με περίπου 1.600.000 στρέμματα να αφιερώνονται σε αυτό.
Ο Καραστέργιος Γιάννης γεωπόνος στην περιοχή μιλώντας στον «ΟΤ» αναφέρει πως στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα έχει καταστραφεί το 90% των καλλιεργειών βαμβακιού ενώ στην περιοχή της Λάρισας μπορεί η καταστροφή να είναι ολοκληρωτική. Πέρα από τις καλλιέργειες βάμβακος έχουν καταστραφεί περίπου 5 εκκοκκιστήρια της περιοχής με μηχανολογικό εξοπλισμό εκατομμυρίων.
«Δεν έχει καταλάβει κανείς για τι καταστροφή μιλάμε» τονίζει ο κ. Καραστέργιος. Και σπεύδουν να προσθέσει: «Μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό για μια αλυσίδα προϊόντων και επαγγελμάτων που συνδέονται με την παραγωγή βάμβακος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το βαμβάκι το νούμερο ένα εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν».
Γλίτωσαν το σιτάρι και η βιομηχανική τομάτα
Το ίδιο συμβαίνει και με το καλαμπόκι. Η κακοκαιρία Daniel βρήκε τις καλλιέργειες στο τέλος της συγκομιδής. Οι καλλιέργειες που γλίτωσαν είναι το σιτάρι και η βιομηχανική τομάτα καθώς η συγκομιδή τους ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι.
Μεγάλες καταστροφές και στις δενδρώδεις καλλιέργειες που καταλαμβάνουν 404.286 στρέμματα. Στα μήλα και στα ακτινίδια εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει καθόλου παραγωγή καθώς η κακοκαιρία τα βρήκε πριν τη συγκομιδή τους που αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον πρωτογενή τομέα αναφέρουν πως έχουν καταστραφεί και άλλες πολυετείς καλλιέργειες για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Η ποσότητα του νερού που λιμνάζει τόσες ημέρες εκτιμάται πως έχει καταστρέψει τα δένδρα. Κάτι που σημαίνει πως πρέπει να αντικατασταθούν.
Το πλήγμα στην κτηνοτροφία
Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία της Ελλάδας, αφού βοοειδή στη Θεσσαλία αποτελούν το 19% του συνόλου της χώρας.
Το καταστροφικό πέρασμα του Daniel εκτιμάται πως θα νιώσουν και όλοι οι καταναλωτές, μέσα από το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται να ακολουθήσει. Και ενώ ήδη οι φωτιές στα ράφια καίνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς…
Πηγή: ΟΤ