Οικονομία

Θεσσαλία: Στο επίκεντρο η αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων


Η άμεση αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλίας ενόψει και της αρδευτικής περιόδου αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης των αρμόδιων υπουργείων με εκπροσώπους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ).

Περίπου 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις άμεσες ανάγκες, των Οργανισμών, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να καταστεί και πάλι λειτουργικό το δίκτυο και να μπορέσουν οι αγρότες να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Στο αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους 53 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για καταγραφή των άμεσων ζημιών, ανταποκρίθηκαν με πλήρεις φακέλους μόλις τέσσερις (Ταυρωπού Καρδίτσας, Θεσσαλιώτιδας, Τιτανίου και Σελλάνων). Επίσης τέσσερις (Ενιπέα Φαρσάλων, Αγίας Σοφίας, Ταουσάνης και Κρανέας), έχουν καταθέσει ημιτελείς φακέλους, ενώ επτά ακόμη ΤΟΕΒ (Πηνειού, Κάρλας, Ζάρκου Τρικάλων, Φήκης Τρικάλων, Κλοκοτού, Φωτάδας Τρικάλων και Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας), έχουν στείλει αιτήματα για χρηματοδότηση, χωρίς όμως την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Ενέργειες για να καταστεί το αρδευτικό δίκτυο της Θεσσαλίας λειτουργικό

Μετά και την συμπλήρωση των φακέλων και από όσους μέχρι σήμερα έχουν πλημμελώς ανταποκριθεί, θα προχωρήσουν οι άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις, καθώς το ζητούμενο είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο.

Πρόθεση είναι να βρεθεί μηχανισμός που θα παρακάμπτει τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και τη συνδρομή της Περιφέρειας να γίνουν το συντομότερο οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο δίκτυο.

Ρύθμιση χρεών

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται για την ανακούφιση των αγροτών έχει ανακοινωθεί για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, προς την ΔΕΗ και άλλους παρόχους.

Επίσης, έχει αποφασισθεί πως οι ΟΕΒ στην Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Διάθεση 15 εκατ. ευρώ

«Διαθέτουμε, άμεσα, 15 εκατομμύρια για τις επείγουσες ανάγκες των κατεστραμμένων δικτύων, για να μπορούν να ποτίσουν οι αγρότες και να μπορούν να αποστραγγιστούν τα νερά στα δίκτυα που έχουν μπλοκάρει ή να γίνουν παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια που είναι προβληματικά. Θα κινηθούμε με τους Οργανισμούς των ΤΟΕΒ που ανταποκρίθηκαν και για την υπόλοιπη περιοχή, σε συνεργασία με τον ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας και την Περιφέρεια θα λύσουμε τα τεχνικά προβλήματα για να μπορέσουν να προχωρήσουν και εκεί τα έργα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν στη σημερινή σύσκεψη. Αυτό που προέχει είναι να ποτίσουν οι αγρότες και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος», επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Άσκηση διαρκείας

«Η διαχείριση των ζημιών του Θεσσαλικού κάμπου είναι μια άσκηση διαρκείας», τόνισε στη συνέχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι «άμεσα με τα πρώτα 15 εκατομμύρια να «τρέξουν» οι εργασίες σε όσους έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για να επισκευάσουμε, να συντηρήσουμε και να δώσουμε σε χρήση τα δίκτυα, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μία καλλιεργητική περίοδος. Την ίδια στιγμή όμως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με τον ΓΟΕΒ αναζητούμε τους υπόλοιπους προέδρους ή τις διοικήσεις των υπολοίπων ΤΟΕΒ, τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί – γιατί πρέπει εκ των πραγμάτων και εκείνοι με τον δικό τους  τρόπο να κάνουν ό,τι προβλέπεται- ώστε σύντομα να υπάρχουν ενεργά δίκτυα και να καλύψουμε τις ανάγκες κατά κύριο λόγο όλων των αγροτών, όλου του Θεσσαλικού κάμπου».

Οι πρώτες παρεμβάσεις

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε ότι «έχουμε ξεκινήσει μια προεργασία καταγραφής όλων των ζημιών έτσι ώστε να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι προσωρινές, πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης, με στόχο να ποτίσουν άμεσα οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και του Δομοκού. Έτσι, θα ακολουθήσουμε το μοντέλο αποκατάστασης που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία του «Ιανού», το οποίο παρέχει ευελιξία, εμπλουτίζοντάς το ωστόσο και με μια διαδικασία παρακολούθησης της όλης προσπάθειας, καθώς το έργο είναι μεγάλο».

Όσον αφορά στις ζημιές στα δίκτυα, όπως είπε αυτές ποικίλουν ανάλογα με τις περιοχές, ωστόσο είναι σίγουρα πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες του «Ιανού», γι’ αυτό και η χρηματοδότηση είναι πέντε φορές μεγαλύτερη, τουλάχιστον όσον αφορά στη Θεσσαλία. «Και αναφερόμαστε στις πρόχειρες αποκαταστάσεις, γιατί θυμίζω ότι, και από την περίπτωση του «Ιανού», τις πρόχειρες αποκαταστάσεις ακολουθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις των δικτύων, αλλαγές σε αυτά, όπως είναι στο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, όπου πλέον πάμε σε ένα κλειστό δίκτυο μέσα από διαδικασίες ΣΔΙΤ πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η ίδια διαδικασία βέβαια ακολουθείται και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Όλα αυτά θα είναι την επόμενη περίοδο αντικείμενο εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος προωθείται από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

Μεγαλύτερος εχθρός ο χρόνος

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, κ. Θανάσης Μαρκινός, μιλώντας εκ μέρους των παρισταμένων προέδρων των ΤΟΕΒ σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να βάλουμε παραγωγική γη στην καλλιέργεια την προσεχή άνοιξη. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Νομίζω ότι η σημερινή σύσκεψη ήταν και αποτελεσματική και σημαντική για μας, γιατί πήραμε τις πρώτες αποφάσεις, να προχωρήσουμε τους Οργανισμούς που μπορούμε μπροστά, να αναλάβουμε και εμείς την ευθύνη της ανάταξης των δικτύων, όσοι τουλάχιστον μπορούμε, και ταυτόχρονα να συνεργαστούμε και με την αιρετή Περιφέρεια, αλλά και με τον ΓΟΕΒ, να βοηθήσουν και αυτοί τους Οργανισμούς που δεν διαθέτουν την τεχνική και οικονομική επάρκεια να το κάνουν. Από τη σημερινή σύσκεψη φαίνεται ότι έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Ο εκπρόσωπος του 5ου ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας με έδρα το Μοναστήρι Δομοκού, Γιώργος Τσεμπερούλης, δήλωσε: «Για μας ήταν σημαντική αυτή η συνάντηση με τους τρεις υπουργούς. Το ευχάριστο  είναι ότι μπήκαμε στο πακέτο των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας που μέχρι τώρα δεν ήμασταν, γιατί ανήκαμε σα άλλη περιφέρεια, εκτός Θεσσαλίας και θα ισχύσουν τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τη Θεσσαλία και για τα προγράμματα -επιλαχόντες στα σχέδια βελτίωσης κλπ».

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτριος Τσιούρης, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Έχουμε τις πιο μεγάλες ζημιές. Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και στα ΤΟΕΒ και στην αγροτική γη. Ζητήσαμε από τους υπουργούς να χρηματοδοτήσουν ταχύτατα τα ΤΟΕΒ για να μπορέσουμε να ανατάξουμε όλες τις ζημιές που έχουμε και να ξαναμπορέσουμε να επαναφέρουμε τη γη που μπορεί να καλλιεργηθεί. Ξεκαθαρίσαμε πως θα δοθούν τα χρήματα και πιστεύω από δω και πέρα να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουμε στη συνέχεια».



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση