Ελλάδα

Θα είναι «το πιο μαζικό και δυνατό συλλαλητήριο που έγινε ποτέ», λένε αγρότες στο in – «Είναι ζήτημα επιβίωσης»


Με αγωνιστικό ενθουσιασμό και αγωνία για την τακτοποίηση κάθε λεπτομέρειας ώστε στην απόβαση στην Αθήνα «να μην λείψει κανείς» αγρότες, κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι του πρωτογενούς τομέα της χώρας ετοιμάζονται να στείλουν ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης των «δίκαιων αιτημάτων τους», όπως χαρακτηρίστηκαν άλλωστε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μόλις έξι μέρες από τη συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, μεταβαίνοντας από κάθε άκρη της επικράτειας στην πρωτεύουσα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Όπως περιγράφουν στο in αγρότες από πέντε διαφορετικά μπλόκα της χώρας, οι αγρότες θα μετακινηθούν με λεωφορεία, βαν, αυτοκίνητα μέχρι και… πλοία από τα νησιά της χώρας για να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Τριψήφιος ο αριθμός των τρακτέρ – «Στην Αθήνα θα μπούνε όλα»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας απηύθυνε μέσω του in κάλεσμα στον λαό των Αθηνών να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Άλλωστε, όπως επισήμανε, αν δικαιωθεί ο αγώνας των αγροτών θα δικαιωθεί και ο αγώνας των πολιτών για φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα. «Αναμένουμε ένα πολύ μαζικό συλλαλητήριο και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

«Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τις αποζημιώσεις»

Όσον αφορά τα τρακτέρ και τη συζήτηση περί εισόδου στην Αθήνα, ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι στην Αθήνα θα μπούνε όλα τα τρακτέρ, που ο αριθμός τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι τριψήφιος. Σημειώνεται ότι στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε το πρωί της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου υπό την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. συζητήθηκε ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Εκτιμήσεις για το πιο μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χρήστος Τσιπέλης τόνισε στο in ότι από το μπλόκο της περιοχής του, στη Χαλκιδική, θα μισθωθούν τρία λεωφορεία. «Ίσως θα είναι το πιο δυνατό αγροτικό συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ», επισημαίνει.

Ο Χρήστος Τσιπέλης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση να μείνει στα μέτρα που εξήγγειλε προ ημερών. «Χρειαζόμαστε σοβαρά μέτρα στήριξης, καθώς και ρύθμιση της τεράστιας διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι», είπε.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση στην Αθήνα

«Να μην ξαφνιαστούν αν δουν τρακτέρ και στη Χαλκιδική το καλοκαίρι»

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Στύλος, αγρότης από την Επανομή Θεσσαλονίκης, που και αυτοί από την πλευρά τους θα συμμετάσχουν στο μαζικό συλλαλητήριο, ανέφερε στο In ότι στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση των αγροτών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

«Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η νέα ΚΑΠ που έγινε εν αγνοία μας είναι μερικά από τα προβλήματά μας. Είναι τουλάχιστον κατά 50% ζημιωμένοι οι αγρότες και δεν ξέρουμε οικονομικά τι θα πάρουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή η κατάσταση είναι κατάντια. «Θα αναγκαστούμε να γίνουμε ντελιβεράδες», υπογράμμισε σκωπτικά.

Παράλληλα, όμως, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν αγρότη να φύγει από τον δρόμο. «Να μην ξαφνιαστούν αν δουν τρακτέρ και στη Χαλκιδική το καλοκαίρι. Είναι θέμα επιβίωσης για εμάς», ανέφερε ο Γρηγόρης Στύλος.

«Ο σχεδιασμός είναι να μπουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα»

Με δέκα τρακτέρ και λεωφορείο ετοιμάζονται για την κινητοποίηση και οι αγρότες της Αταλάντης, όπως υπογράμμισε στο In ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου της περιοχής Χρήστος Λιγδής.

«Προετοιμαζόμαστε για ένα μαζικό συλλαλητήριο. Ο σχεδιασμός είναι να μπουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα», σημείωσε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει τις κινητοποιήσεις των αγροτών υπόψιν του καθώς «είναι ζήτημα επιβίωσης».

Στιγμιότυπο από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση στην Αθήνα

«Θέλουμε όλον τον κόσμο δίπλα μας, και είναι δίπλα μας»

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρυνίτσης Πηλίου Αλέκος Καλογριάς καλεί μέσω του In την κυβέρνηση να σκύψει στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών.

«Εμείς στην περιοχή έχουμε μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα έχω ελιές και έχω δύο χρόνια να πάρω λάδι. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τις αποζημιώσεις. Υπάρχει μεγάλη ανοργανωσιά στον τομέα αυτόν», είπε ο Αλέκος Καλογριάς.

Αποδίδει ευθύνες και στις δημοτικές αρχές, ενώ, ζητεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη «να κάνει παραχωρήσεις στα αιτήματα των αγροτών».

Όσον αφορά το συλλαλητήριο, τονίζει ότι με την αλληλεγγύη μεταξύ των αγροτών και της κοινωνίας θα κατέβουν όσοι περισσότεροι γίνεται και αναμένεται πολύ μεγάλη συμμετοχή. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε θέμα, θέλουμε όλον τον κόσμο δίπλα μας, και είναι δίπλα μας», καταλήγει, τονίζοντας ότι από την περιοχή του θα κατέβουν δύο ή τρία λεωφορεία.

Σημειώνεται ότι τη μέρα του συλλαλητηρίου έχουν οριστεί δεκάδες προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο των αγροτών. Μεταξύ άλλων αναμένεται η μαζική κινητοποίηση των φοιτητών που βρίσκονται στους δρόμους το τελευταίο διάστημα ενάντια στον νόμο για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση