Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνος Χήτας προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με τον κίνδυνο απένταξης της Κίτρινης Αποθήκης στον Βόλο από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλώντας τους να προβούν σε ενέργειες για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στην ερώτησή του ο κ. Χήτας σημειώνει ότι «όπως ίσως θα γνωρίζετε, στην καρδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου στη συμβολή των οδών Ανθίμου Γαζή και Βασσάνη βρίσκεται το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης, το οποίο λειτούργησε ως καπναποθήκη για λογαριασμό της εταιρείας καπνών America Tobacco. Το 1993 η Κίτρινη Αποθήκη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο με το ΦΕΚ 916/Β/21 -12-1993 ως δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής του. Το 2005 το κτίριο πέρασε στην κατοχή του Δήμου Βόλου, ενώ τον Ιούλιο του 2018 υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης της Κίτρινης Αποθήκης για τη στέγαση της Μονάδας Επιχειρηματικής Καινοτομίας Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η σύμβαση, η οποία είχε εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2017, περιελάμβανε την αποκατάσταση της αποθήκης, με κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόκειται δηλαδή για ένα σημαντικό έργο που εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει την πόλη του Βόλου. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου ξεκίνησαν το 2019 και προβλέπονταν να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2021. Ωστόσο, τα φιλόδοξα και μακρόπνοα αυτά σχέδια διακόπηκαν, καθώς, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τον Μάρτιο του 2023 ο ανάδοχος του έργου, έχοντας υλοποιήσει το 40% των προβλεπόμενων εργασιών, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις απανωτές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια) κι έτσι εγκατέλειψε το έργο. Αυτήν τη στιγμή λοιπόν έχει αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός, καθώς, όπως διαβάζουμε σε δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία οι ανάγκες και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται το μέλλον του κτιρίου, αφού η μόνη παρέμβαση που φαίνεται ότι θα γίνει άμεσα είναι εκείνη της επισκευής της στέγης του κτιρίου, το οποίο ήδη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες έχει υποστεί ζημιές από τον όγκο του νερού που εισχώρησε. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ιστορικό αυτό κτίριο, το οποίο υπήρξε εκτός από καπναποθήκη και χώρος φυλακής και βασανιστηρίων κατά τη γερμανική Κατοχή, θα παραμείνει αναξιοποίητο, στερώντας την πόλη του Βόλου από ένα αναβαθμισμένο πολυχώρο, που θα εξυπηρετήσει τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές ανάγκες της κοινωνίας του Βόλου, ενώ θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες φθορές με το πέρασμα του χρόνου».
Ο Βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να μην απενταχθεί η Κίτρινη Αποθήκη από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να συνεχιστούν τα έργα αναβάθμισης και αξιοποίησης του ιστορικού αυτού κτιρίου.