To Ίδρυμα Thalassa, συνεχίζοντας τη συνεπή προσπάθειά του για την εμπέδωση ενός μοντέλου αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη βιωσιμότητα του φυσικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών των Αλοννήσου. Στο πλαίσιο αυτό, για το διάστημα 5-9 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών δράσεων, διαφορετικών μεταξύ τους, αλλά με κοινό παρονομαστή τη σταθερή επένδυση σε ένα καλύτερο «αύριο» στο εμβληματικό νησί των Σποράδων.
Οι δράσεις ξεκινούν την Τρίτη 6 Ιουνίου, με τους μικρούς πολίτες της Αλοννήσου σε πρώτο πλάνο. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό The Bee Camp, θα υλοποιηθούν διαδραστικά, εκπαιδευτικά εργαστήρια στα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου, προκειμένου οι μικροί μας φίλοι να ενημερωθούν για την τεράστια σημασία των μελισσών ως επικονιαστών, για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν και πώς αυτές θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή τροφής, την οικονομία και την σταθερότητα των οικοσυστημάτων.
Τις επόμενες δύο μέρες (7 & 8 Ιουνίου) θα παρουσιαστεί και εγκαινιαστεί στο νησί σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης σπίλων για χρήση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το εν λόγω σύστημα, το οποίο είναι μια δωρεά του Ιδρύματος Thalassa προς τους κατοίκους της Αλοννήσου, έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από την εταιρεία Althexis και δίνει τη δυνατότητα βαθμονομημένης απεικόνισης, χαρακτηρισμού, ιστορικού παρακολούθησης, χαρτογράφησης και ανάλυσης των περισσότερων δερματικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων σπίλων, μυκητιάσεων, λεύκης κ.λπ. Το σύστημα επιτρέπει την ασφαλή και αξιόπιστη επικοινωνία των εν λόγω εξετάσεων σε Δερματολόγους Ιατρούς για τη διερεύνηση της εκάστοτε περίπτωσης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς και παραπομπής αυτών για δια ζώσης εξέταση ή/και βιοψία. Οι διήμερες δράσεις θα περιλαμβάνουν α) παρουσίαση του συστήματος στο ευρύ κοινό και ενημέρωσή του για το δέρμα, τους κινδύνους και την προστασία του από αυτούς (Τετάρτη 7/6 και ώρα 12.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου), β) εκπαίδευση των γιατρών του νησιού και άλλων συναφών επαγγελματιών (φαρμακοποιών, νοσηλευτών) στη χρήση του συστήματος (Τετάρτη 7/6 και ώρα 18.00-19.30 στο Κέντρο Υγείας) και γ) και ανοιχτή στο κοινό δερματοσκόπηση με στόχο τη γνωριμία των κατοίκων της Αλοννήσου με τη συσκευή και τη σχετική διαδικασία (Πέμπτη 8/6 και ώρα 18.00-19.30 στο Κέντρο Υγείας). Το σύστημα δερματοσκόπησης θα παραμείνει στο Κέντρο Υγείας Αλοννήσου, προκειμένου όλοι οι κάτοικοι του νησιού να μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν έλεγχο των δερματικών τους παθήσεων και να προλαμβάνουν την επιδείνωση ή μετεξέλιξή τους.
Τέλος, την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση λήξης του χρηματοδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο έργου “Sea Guardians – Εκπαιδεύοντας του Φύλακες της Θάλασσας”, που υλοποιείται με συντονιστή την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), εταίρους την ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) και επιστημονικό αρωγό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με βασικούς άξονες την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου και τη συζήτηση πάνω στις βασικές θεματικές του, με στόχο την ολιστική ανάδειξή τους, την κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και την κατάθεση σχετικών προτάσεων. Πιο συγκεκριμένα οι θεματικές ενότητες της ημερίδας θα είναι:
• Προστατευόμενες περιοχές – Ιστορίες επιτυχίας και διδάγματα από άλλες εθνικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση των θαλασσών
• Περιορισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στα σκάφη αναψυχής
• Βέλτιστες πρακτικές και προκλήσεις στη βιώσιμη αλιεία
Στα πάνελ των συζητήσεων θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, της πανεπιστημιακής κοινότητας και περιβαλλοντικών οργανισμών, ερευνητές, αλιείς και επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού. Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, Παρασκευή 9 Ιουνίου, περνάμε από τη θεωρία στην πράξη, διοργανώνοντας παράκτιους καθαρισμούς στο νησάκι Περιστέρα και υποβρύχιους καθαρισμούς σε επιλεγμένα σημεία του θαλάσσιου πάρκου, με τη συνδρομή καταδυτικών κέντρων της Αλοννήσου.