Τοπικά

Δήμαρχος Αλοννήσου: Δέχομαι βαρύτατους προσβλητικούς και κακοήθεις χαρακτηρισμούς που έχουν αντίκτυπο και στην οικογένεια μου


Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, για το εισιτήριο Θαλάσσιου Πάρκου αναφέρει «Αγαπητοί Δημότες, Το τελευταίο διάστημα έχει σηκωθεί μια «θύελλα παραπληροφόρησης» από συγκεκριμένη ομάδα πολιτών για την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους (εισιτήριο εισόδου στην Α Ζώνη του Θαλασσίου Πάρκου). Προσωπικά, έχω δεχτεί και συνεχίζω να δέχομαι βαρύτατους προσβλητικούς και κακοήθεις χαρακτηρισμούς που έχουν αντίκτυπο και στην οικογένεια μου.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ενημερώσω τους Δημότες της Αλοννήσου για την πραγματικότητα γύρω από το θέμα αυτό, ξεκινώντας από τον ορισμό μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης που συμμετείχα μέχρι την κατάργηση του. Ο ορισμός λοιπόν στη θέση αυτή έγινε, σύμφωνα με το Νόμο, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔ) στο οποίο έχω την τιμή να είμαι μέλος του και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλοννήσου. Έτσι διεκδίκησα την εκπροσώπηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας που έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Θα μπορούσε δηλαδή στη θέση μου να ήταν έναν από τους υπόλοιπους 24 Δημάρχους της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα μέλη του ΔΣ εξέφραζαν την αποψη τους ελευθερα ως προς τα θέματα που έρχονταν προς συζήτηση. Το ίδιο έπραττα και εγώ, βάζοντας πάντα το συμφέρον του τόπου μου πάνω από όλα και το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων.

Πράγματι, η επιβολή του τέλους αυτού ήρθε ως θέμα συζητησης στο ΔΣ του Φορέα και συμφωνησα με τις εξης δύο προϋποθέσεις, οι οποιες και έγιναν αποδεκτές από τα υπόλοιπα μέλη:
• Πρώτον, να εξαιρεθούν όλοι οι κατοικοι της Αλοννήσου καθώς και τα σκάφη τους. Και φυσικά να εξαιρεθούν και οι αλιείς με τα σκαφη τους, επίσης κατοικοι της Αλοννησου.
• Δεύτερον, τα έσοδα να λειτουργήσουν ανταποδοτικά προς όφελος του περιβάλλοντος και γενικότερα της περιοχής του Θαλασσίου Πάρκου και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Σημειώνεται πως η επιβολή του τέλους αυτού ξεκίνησε από τα τέλη του καλοκαιριού του 2022 αλλά πρακτικά έχει ενεργοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι για τεχνικούς λόγους και αυτό ισχύει για όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, μοναδική εξαίρεση της απαλλαγής του τέλους αυτού ήταν και είναι τα τουριστικά σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες και εκμεταλλεύονται εμπορικά το Θαλάσσιο Πάρκο ως τουριστική υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες συμβάλλουν για πρώτη φορά με ένα συμβολικό ποσό στην καθαριότητα και την προστασία του Θαλασσίου Πάρκου μας και για τον λόγο αυτό αποδέχθηκα αυτή την εξαίρεση.
Επειδή λοιπόν κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν αυθαίρετα συμπεράσματα για το ότι το εισιτηριο αυτό λειτουργεί καταστρεπτικά για την Αλόννησο, είναι απαραίτητο να αναφερθούν τα παρακάτω:
Από την είσπραξη λοιπόν του εισιτηρίου αυτού: Με δική μου πρόταση προς τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Οργανισμός Φυσικου Περιβαλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) που είναι ο φορέας που διαχειρίζεται όλα τα εθνικά θαλάσσια και χερσαία Πάρκα της Ελλάδας, ο Οργανισμός χρηματοδότησε τον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου για το έτος 2023 -2024 με το ποσό των 22.500 ευρώ για τη συμβολή του στη φύλαξη του Πάρκου. Δεν είχε γίνει ποτέ αυτό στο παρελθόν.

Με δική μου πρόταση, ο Οργανισμός χρηματοδότησε τον καθαρισμό όλων των παραλιών στα νησιά του Θαλασσίου Πάρκου με το ποσό των 15.000 ευρώ, γεγονός που θα γίνεται κάθε χρόνο. Και αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Επιπλέον, το 30% επί του εισιτηρίου μεταφέρεται στο Πράσινο Ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί τους Δήμους για περιβαλλοντικές δράσεις. Ο Δήμος Αλοννήσου έχει αξιοποιήσει αυτές τις χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή παιδικών χαρών, υπογειοποιήσεις κάδων, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE κλπ.
Σε συνεννόηση πάντα με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, ο Οργανισμός αποδέχθηκε την πρόταση μου για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, του Δήμου Αλοννήσου και του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου. Η διάρκεια του μνημονίου αυτού θα είναι πενταετής με ισχύ από την υπογραφή του και με δυνατότητα επέκτασης κατόπιν γραπτής συμφωνίας των μερών. Σημειώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α αποφάσισε ομόφωνα τη σύναψη του Μνημονίου Συνεργασίας και αναμένεται πλέον η υπογραφή από τον Δήμο Αλοννήσου και τον Σύλλογο Αλιέων Αλοννήσου.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας:
• Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δύναται να αποδίδει στο τέλος κάθε έτους, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων των εισιτηρίων από την είσοδο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, με σκοπό την αγορά και παράδοση αλιευτικού εξοπλισμού στον Σύλλογο Αλιέων Αλοννήσου. Ένα αίτημα των αλιέων από το 1992 που δεν είχε ικανοποιηθεί ποτέ.
• Επίσης ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δύναται να αποδίδει στο Δήμο στο τέλος κάθε έτους, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων των εισιτηρίων από την είσοδο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων με σκοπό την εκπόνηση περιβαλλοντικών δράσεων.
• Εκτός των παραπάνω, συμφωνήθηκε η συνεργασία και σε άλλα επωφελή πεδία.

Άρα λοιπόν, πλέον του 50% του εισιτηρίου επιστρέφει στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου και το υπόλοιπο διατίθεται σε δράσεις εντός του Θαλασσίου Πάρκου.
Ωστόσο, επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί διάφορα τραγελαφικά, θέτω τα εξής:

Αναρωτιέμαι, το Θαλάσσιο Πάρκο δημιουργηθηκε για να προσελκύσει σκάφη που θα περνούν ανοιχτά της Αλοννήσου χωρίς να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό και θα επιστρέφουν στη βάση τους αφήνοντας σε εμάς μόνο τα σκουπίδια τους; Ή μήπως τα σκαφη αυτά “αναγκάστηκαν” τελικά να παραμείνουν στην Αλόννησο περισσότερες μέρες, αφήνοντας περισσότερα χρήματα;

Άρα λοιπόν ως νησί εχουμε κέρδος ή απώλεια; Διότι και φέτος τα σκάφη που επισκέφτηκαν την Αλόννησο ήταν εκατοντάδες!

Άραγε οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές των σκαφών αξίας χιλιάδων η εκατομμυρίων ευρώ που επιβαρύνονται το εισιτήριο, δεν αντέχουν το αντίτιμο αυτό;

Μήπως άραγε με αυτά τα μέτρα καταφέραμε τελικά να προστατεύσουμε για πρώτη φορά από τον ανταγωνισμό, τους αλιείς μας που είναι κάτοικοι της Αλοννήσου, καθώς αυτοί απαλλάσσονται από το εισιτήριο, σε αντίθεση με τους αλιείς που δεν είναι κατοικοι;

Ακούσαμε επίσης μια ιδέα για «μετατροπή του προεδρικού διατάγματος σε απλό διάταγμα». Ασχολίαστο.

Ακούσαμε επίσης ακόμη και για την κατάργηση του Πάρκου! Ασχολίαστο.

Θέλω επίσης να ενημερώσω τους αλιείς μέσης αλιείας (ανεμότρατες) ότι η απαγόρευση μέσης αλιείας στο Θαλάσσιο Πάρκο υφίσταται από το γεγονός ότι όλη η έκταση του Πάρκου έχει χαρακτηριστεί ως ενάλιος αρχαιολογικός χώρος που απαγορεύει ρητά τη χρηση συρόμενων εργαλείων Ν.660/1997 Τεύχος Β που συμπληρώθηκε με την ΚΥΑ 336/2004 Τεύχος Β και όχι λόγω του χαρακτηρισμού του ως Θαλάσσιου Πάρκου. Με άλλα λόγια, δεν είναι το Θαλάσσιο Πάρκο που απαγορεύει τη μέση αλιεία αλλά ο αρχαιολογικός Νόμος.

Το Θαλάσσιο Πάρκο είναι αυτο που έχει δώσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο νησί μας. Δεν θα αναλύσω τους λόγους που δημιουργήθηκε, είναι γνωστοί. Εκτός των άλλων, ευτυχως η πλειοψηφια των παράκτιων αλιέων έχουν αντιληφθεί ότι συμβάλλει στην προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και για αυτό υπάρχουν ακόμη και σήμερα αλιεύματα. Αν δεν υπήρχε, σήμερα θα ψαρεύαμε μόνο σπάρους όπως γίνεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Προτεραιότητα μας είναι η Αλόννησος και το Θαλάσσιο Πάρκο ειδικά σε μια εποχή που η αγωνία και προσπάθεια να προστατεύσουμε τους φυσικούς μας πόρους είναι πλέον εθνική και παγκόσμια!».



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση