Μαγνησια

Βόλος: Στελέχη ΠΟΕΔΗΝ – Πρόσκληση σε γενική απεργία στις 22 Φεβρουαρίου


Τα σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, την προοπτική ιδιωτικοποίησης σημαντικών τομέων της δημόσιας υγείας, τα θέματα των συμβασιούχων, των επικουρικών των μισθών κ.α. τέθηκαν στη γενική συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, παρουσία κλιμακίου της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ που τους ενημέρωσε σχετικά και τους κάλεσε να συμμετέχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Φεβρουαρίου και της ΑΔΕΔΥ στις 28 του ίδιου μήνα.

Ειδικότερα όπως επισήμανε ο Χρ. Παπαναστάσης γενικός γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, το πλαίσιο των αιτημάτων περιλαμβάνει είναι μεταξύ άλλων η έλλειψη προσωπικού, τι θα γίνει με τος επικουρικούς και τους συμβασιούχους, μισθολογικά θέματα, επιδόματα ευθύνης και παιδιών που δεν λαμβάνουν όλοι, οι αυξήσεις μισθών, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα. “Εμείς θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και στόχο έχουμε τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Φεβρουαρίου. Όλα με κόπους κτώνται”.

Από την πλευρά το ο Αναστάσιος Αντωνόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τόνισε ότι άλλα έλεγε ο πρωθυπουργός προεκλογικά και άλλα κάνει ο υπουργός υγείας κ. Γεωργιάδης, ιδιωτικοποιώντας κομμάτια των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. “Εγκαθιδρύει τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Ο πολίτες που θα έχουν χρήματα θα έχουν πρόσβαση. Την ίδια στιγμή από τα δημόσια Νοσοκομεία αποχωρούν τουλάχιστον 2.500 το χρόνο, 36 το 2023 από το Νοσοκομείο Βόλου, με τη χώρα μας να δίνει το 5% του ΑΕΠ στη δημόσια υγεία όταν στην Ευρώπη δίνεται κατά μέσο όρο το 7,5% . Στην πανδημία μας ανέβαζαν ήρωες αλλά τώρα η κυβέρνηση αντί να στελεχώσει τα νοσοκομεία παντού, προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης θέλει να διώξει 5 έως 6οοο καθαριστές και κάνει συμβάσεις με εργολάβο επιβαρύνοντας κατά πολύ τον προϋπολογισμό”. Επιπλέον τόνισε ότι η ακρίβεια δεν επιτρέπει σε έναν πολίτη να διατρέφεται σωστά κάτι που μπορεί να επιβαρύνει στο σύστημα υγείας. “Εμείς κάνουμε κοινωνική αντιπολίτευση, ένα κίνημα για την υγεία ούτως ώστε πάνω από όλα να είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους”.

Τέλος ο Παναγιώτης Παντέλης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι το 2010 πηρετούσαν περίπου 111.000 και τώρα 70.000 υγειονομικοί. “Δεν έχουν φυσικά αντικατασταθεί τη στιγμή που διαχρονικά είχαμε πάντα 25.000 κενά. Η κατάσταση εκρηκτική. Έχουμε συνολικά 65.000 οργανικά κενά όταν στην περίοδο αυτή έχει αυξηθεί πάνω από 25% οι υπηρεσίες στους πολίτες. Με αυτό το προσωπικό αντιμετωπίσαμε πανδημία, ζήτησαν από τους υγειονομικούς να στηρίξουν το σύστημα και υποσχέθηκαν ότι στη συνέχεια θα τους προσελάμβαναν και αυτή τη στιγμή έχουμε 6000 ΣΟΧ σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση η κυβέρνηση τους διώχνει και φέρνει εργολάβους. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα σε περιφερειακό Νοσοκομείο από τις 36.000 που κόστιζαν 32 εργαζόμενοι στη σίτιση πάμε στο 1.600.000 για να έλθει ο εργολάβος”.

Επιπλέον ανέφερε ότι τίθενται θέματα καθυστέρησης πληρωμής σε προμηθευτές που φθάνουν και τους 11 μήνες. “Απέναντι δε σε αυτά που προωθεί η κυβέρνηση περί απογευματινών ιατρείων και προσπαθεί να πει ότι ο πολίτης θα δίνει το 30% από την τσέπη του και δεν υπάρχει πρόβλημα, εμείς προτείναμε την ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Πάνω από το 45% των χειρουργείων πανελλαδικά δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού. Άρα το ζήτημα δεν είναι το να πληρώνει ο πολίτης αλλά οι προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών. Ο πρωθυπουργός πήγε στο Τζάνειο για μια ανακαίνιση και κανείς δεν είπε ότι από τις 13 αίθουσες χειρουργείων στο Νοσοκομείο αυτό, δουλεύουν οι επτά. Φανταστείτε να δούλευαν και οι υπόλοιπες πως θα ήταν οι λίστες χειρουργείων. Εάν οι πολίτες δεν υπερασπιστούν τα Νοσοκομεία θα μπει ταφόπλακα στη δημόσια υγεία”, τόνισε.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση