Ένα αιματηρό περιστατικό έμφυλη βία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην οδό Αγίου Μελετίου στο κέντρο της Αθήνας.
Ήταν η ώρα που η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπούσε την Αττική όταν ανάστατοι οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν βγήκαν από τα σπίτια τους από τις κραυγές γυναίκας που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στην οδό Αγίου Μελετίου, όταν άντρας επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο στην 44χρονη σύντροφο του, τραυματίζοντας την στην πλάτη, στο χέρι και στο πόδι.
«Βοήθεια, με σκοτώνει» φώναζε η γυναίκα η οποία έπεσε θύμα άγριας έμφυλης βίας από τον σύντροφό της
Σύμφωνα με πληροφορίες του in ο άντρας επιτέθηκε στη σύντροφό του όταν εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν. Ο άντρας όντας σε κατάσταση μέθης, σύμφωνα με μάρτυρες, της επιτέθηκε με μαχαίρι προκαλώντας της βαθιά τραύματα.
«Βοήθεια, με σκοτώνει» άκουγαν οι γείτονες την γυναίκα, να φωνάζει απεγνωσμένα.
Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου και νοσηλεύεται, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη του δράστη.
Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
Σε έξαρση η έμφυλη βία στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα έτη 2013-2018 δολοφονήθηκαν στη χώρα μας 69 γυναίκες με αιτία την ενδοοικογενειακή βία, που αντιστοιχεί στο 30,4-50% του συνόλου των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονιών ετησίως.
Επισημαίνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεγαλύτερο, καθώς μέχρι τον Ν. 4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στην έννοια της οικογένειας δεν συμπεριλαμβάνονταν οι νυν ή τέως μόνιμοι σύντροφοι, ούτε τα μέρη συμφώνου συμβίωσης.
Ανατριχιαστικό το γεγονός ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από κάποιο σοβαρό νόσημα
Η έμφυλη βία παρότι καθημερινό φαινόμενο παραμένει αόρατο, καθώς το ποσοστό καταγγελιών, παγκοσμίως, είναι μικρό.
Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο.
Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία, ενώ το 55%-95% θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.