Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε σε ενημέρωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ενώ προχώρησε και σε συμβουλές στους πολίτες.
Όσον αφορά στο πόσιμο νερό, επεσήμανε «Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις ΔΕΥΑ και σχεδόν όλους τους Δήμους μέσω των Περιφερειών και καταγράφουμε τους δήμους που έχουν ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης για να βάλουμε σε προτεραιότητα τους ελέγχους».
Συνέχισε «έχουμε δεχτεί τα πρώτα δείγματα από το Σάββατο και σήμερα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και προγραμματίζουμε αύριο από Καρδίτσα και Βόλο, όπου θα κάνουμε και επιτόπια επίσκεψη με κλιμάκιο για να δούμε εκεί τα προβλήματα και να δούμε ακριβώς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να επανέλθει όσο γίνεται συντομότερο το πόσιμο νερό».
Στη συνέχεια επανέλαβε τις παρακλήσεις προς τους πολίτες για την αποφυγή λοιμωδών νοσημάτων όπως οι γαστρενετερίτιδες:
- όπου δεν υπάρχει διαβεβαίωση από την τοπική αρχή ότι το νερό είναι πόσιμο, δεν το χρησιμοποιούμε και προτιμούμε το εμφιαλωμένο για να πίνουμε αλλά και για τις υπόλοιπες χρήσεις, όπως είναι το μαγείρεμα και η καθαριότητα
- όταν υποχωρήσουν τα νερά και μπούμε στα σπίτια μας να γίνει με προσοχή η καθαριότητα των σπιτιών, να χρησιμοποιούμε κάποιο απολυμαντικό και αν γίνεται να φοράμε προστατευτικά μέσα
Για τα συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα έχει στηθεί ένα δίκτυο καταγραφής από τα σημεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δημιουργήθηκε ακόμη μια πλατφόρμα που θα λειτουργεί σε συνεργασία με την ΥΠΕ, όπου θα καταγράφονται και οι νοσηλείες που σχετίζονται με αυτά τα νοσήματα αλλά και αυτούς που προσέρχονται σε δομές υγείας.
Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο προς τους γιατρούς να τους ευαισθητοποιήσει για τη διάγνωση των νοσημάτων και αύριο αναμένεται μια συνάντηση με τους διευθυντές των ΤΕΠ των νοσοκομείων.
«Επίσης έχει ενισχυθεί η διαγνωστική ικανότητα και του εργαστηρίου μας, του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας με αναλυτές άμεσα ανίχνευσης παθογόνων και θα ενισχύσουμε και δώδεκα Κέντρα Υγείας της πληγείσας περιοχής με παρόμοιους αναλυτές για να έχουμε καλύτερη διάγνωση των νοσημάτων» ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
«Τέλος, για τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, ήδη ξεκινήσαμε να ενισχύσουμε την επιτήρηση των εντόμων, των κουνουπιών τόσο στο στάδιο της προνύμφης όσο και του ενήλικου με παγίδες και όπου χρειαστεί θα κάνουμε παρεμβάσεις. Θέλω να παρακαλέσω να τηρούμε τις οδηγίες, να μην ερχόμαστε σε επαφή με λιμνάζοντα νερά γιατί είναι μολυσμένα. Μπορεί να μας προκαλέσουν ακόμα και δερματικές λοιμώξεις και άλλα προβλήματα. Να μην μπαίνουμε μέσα χωρίς προστατευτικές γαλότσες και να αποφεύγουμε όπου δεν είναι απαραίτητο να ερχόμαστε σε επαφή με αυτά τα νερά» κατέληξε.