Οικονομία

Τα funds εγκαταλείπουν την Κίνα – Φόβοι για… «τσουνάμι» αποχωρήσεων


Mειωμένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Κίνα, με τα hedge funds που έχουν «μεγάλο άνοιγμα» στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, να πληρώνουν το τίμημα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο αριθμός των ενεργών hedge funds με επίκεντρο την Κίνα έχει μειωθεί για πρώτη φορά από το 2012, με μόνο πέντε νέα κεφάλαια να έχουν ξεκινήσει φέτος από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Preqin Ltd. Άλλα 18 κεφάλαια ρευστοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σε κρίση

Η συρρίκνωση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για τα υπεράκτια αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου της Κίνας, τα οποία αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των νέων κεφαλαίων στην Ασία το 2021, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να επωφεληθούν από τις «υψηλές πτήσεις» της τοπικής οικονομίας.

«Βλέπουμε σημαντικά μειωμένη ζήτηση τόσο από την Ασία όσο και από ξένους επενδυτές», δήλωσε ο Ότο Τσαν, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Persistent Asset Partners Ltd., μια εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου.

Επιπλέον, η Dantai Capital προχώρησε στην εκκαθάριση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου της Κίνας, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επενδυτική της στρατηγική δεν λειτουργούσε πλέον στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς. Η Yulan Capital Management, η οποία υποστηρίζεται από την Tiger Management LLC, εκκαθάρισε επίσης ένα ασιατικό hedge fund που επικεντρώθηκε στην ευρύτερη Κίνα στα τέλη του 2022.

Τα hedge funds με επίκεντρο την Κίνα αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές δεύτερο συνεχόμενο έτος ζημιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurekahedge Pte. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των hedge funds με επίκεντρο την Κίνα έχασαν χρήματα το 2022, ενώ το 36% έχασε το 205 ή και περισσότερο.

Το Legends China Fund σημείωσε πτώση 16% τους πρώτους επτά μήνες του 2023, μετά από απώλειες άνω του 20% σε καθένα από τα δύο τελευταία έτη. Επιπρόσθετα, το Blue Creek China Fund κινήθηκε πτωτικά κατά 17% το πρώτο εξάμηνο, παλεύοντας να τερματίσει ένα σερί απωλειών που ξεκίνησε το 2021.

Απώλειες

Ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά των υπεράκτιων αμοιβαίων κεφαλαίων της Κίνας τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα στους τελευταίους ρυθμιστικούς και γεωπολιτικούς αντίθετους «ανέμους».

Περίπου το 88% των 417 hedge funds με επίκεντρο την Κίνα  που βρίσκονται στη βάση δεδομένων του Bloomberg, ειδικεύονται σε μετοχές long-short, ή στην ανάληψη ανοδικών και καθοδικών στοιχημάτων σε μετοχές. Από αυτά, το 40% είναι μακροπρόθεσμα προσανατολισμένα. Η στρατηγική τείνει να αποδίδει καλύτερα όταν η αγορά βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Πολλοί επικεντρώνονται στην επένδυση σε μετοχές τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πολιτικοί κίνδυνοι

Οι επενδυτές βλέπουν περισσότερους πολιτικούς κινδύνους για τις επενδύσεις τους στην Κίνα και δεν αισθάνονται πλέον τόσο σίγουροι για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανοδική πορεία, δήλωσε ο William Ma, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων της GROW Investment Group, ενός διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα τη Σαγκάη, ο οποίος υποστηρίζεται από την Julius Baer Group Ltd.

Ορισμένοι επενδυτές που έχουν πληγεί από την έκθεσή τους στην Κίνα εδώ και δύο χρόνια περιμένουν μια ανάκαμψη της αγοράς για να μειώσουν τις συμμετοχές τους.

Αλλαγή τακτικής

Αντιμέτωποι με αυτή την «υπαρξιακή κρίση», οι διαχειριστές κεφαλαίων στην Κίνα προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η APS Asset Management Pte, η οποία εποπτεύει στρατηγικές long-short και long-only στην Κίνα ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει δει ελάχιστο ενδιαφέρον από βορειοαμερικανούς χρηματοδότες, ιδίως μεταξύ των συνταξιοδοτικών ταμείων, δήλωσε ο πρόεδρος Ken Chung.

Η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη έχει «αλλάξει ρότα» τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβάνοντας στα πλάνα της τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική.

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων που προηγουμένως απευθύνονταν σε διεθνείς επενδυτές στρέφονται προς ένα εγχώριο κοινό, προωθώντας κεφάλαια που θα διαπραγματεύονται περιφερειακά ή ακόμη και μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Ma της GROW, αρνούμενος να προσδιορίσει τις εταιρείες.

Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού διαφοροποιούνται μακριά από την Κίνα, άλλοι προβάλλουν το πλεονέκτημά τους σε μια λεγόμενη στρατηγική «Κίνα+1». Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση της τάσης των κινεζικών εταιρειών να κατασκευάζουν εγκαταστάσεις παραγωγής σε μέρη όπως η Καμπότζη και η Ινδία ή να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους εκτός της Κίνας και των αγορών των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ma.

Το «εξαιρετικά υψηλό ασφάλιστρο κινδύνου» που αποδίδουν οι επενδυτές στην αγορά της Κίνας μπορεί να θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών, την εταιρική διακυβέρνηση και τις αποδόσεις των μετόχων.

Κλάδος ακινήτων

Μέσα σε μια γενικότερη αναταραχή και με τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας να αυξάνονται συνεχώς, βουτιά σε ιστορικό χαμηλό της τάξης του 17% σημείωσε σήμερα Δευτέρα η μετοχή του κινεζικού κολοσσού στον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα Country Garden μετά την παύση της διαπραγμάτευσης των ομολόγων της που ενέτεινε το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει.

Η εξέλιξη αυτή για την μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα αποτελεί νέο πλήγμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στρατευτεί στην προσπάθεια ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια οικονομία που επιδεικνύει δυσκολία να ανακάμψει.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια αγορά ακινήτων που ήδη αντιμετωπίζει την αδύναμη ζήτηση από την πλευρά των αγοραστών.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση