Οικονομία

Ρυθμίσεις οφειλών: Μετά τα μέσα Μαρτίου ανοίγουν οι πλατφόρμες


«Κάβα» δημοσιονομικό χώρο έχει η κυβέρνηση για ενδεχόμενες νέες παρεμβάσεις έως τις εκλογές όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και την υπέρβαση που παρουσιάζουν τα έσοδα τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πηγές, οι σχετικές διατάξεις για τις ρυθμίσεις οφειλών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα χρειαστούν 20-40 ημέρες για να ανοίξουν οι πλατφόρμες, με τα επιτόκια να είναι τα υφιστάμενα.

Σύμφωνα με με αρμόδιες πηγές, δεν έχει καταναλωθεί ο δημοσιονομικός χώρος από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι τα αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο θα είναι καλύτερα των στόχων, όπως επίσης και το ΑΕΠ για το 2023, το οποίο θα αγγίζει το 2%.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη, εξηγούν ότι δεν αναμένονται ανακοινώσεις κάποιου μαζικού πακέτου στήριξης, πλην κάποιων παρεμβάσεων και προσθέτουν ότι έχει ανοίξει ο κύκλος προς τα προεκλογικά προγράμματα. Η λογική είναι ότι η οικονομική διαχείριση, όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, να είναι όσο τον δυνατόν αποσυνδεδεμένη από τον εκλογικό κύκλο και οι υπεραποδόσεις να συνδέονται με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα πρέπει να συντηρούνται.

Αναθεώρηση στόχων

Την αισιοδοξία για την πορεία των δημοσιονομικών δίνουν τα καλύτερα στοιχεία για τους φόρους κατά τον Ιανουάριο. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5.023 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 620 εκατ. ευρώ ή 14,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Επίσης, το πλεόνασμα είναι ύψους 2.765 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.147 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τον Ιανουάριο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.603 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 750 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι του στόχου

Επίσης, η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των στόχων για το ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 2%. Όμως, οι αβεβαιότητες στο διεθνές μέτωπο παραμένουν και το οικονομικό επιτελείο παραμένει επιφυλακτικό, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες. Η είσπραξη όμως των των εσόδων αναμένεται να συνεχιστεί, ενόψει και των τελών κυκλοφορίας.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες για μετά το 2023, δηλαδή την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου και  για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ευρώπη,  δεν είναι βέβαιο αν θα πραγματοποιηθούν  πριν από τις εκλογές. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι  ο χρόνος κατάθεσης του νέου Μεσοπρόθεσμου  εξαρτάται  από το χρόνο προκήρυξης των εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και η άνοιξη έχει τρεις μήνες, όπως σημειώνουν  πηγές του οικονομικού επιτελείου. Σχετικά όμως με την κατάθεση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας για το 2024-2027, υπάρχει βιασύνη, καθώς οι χώρες οφείλουν να καταθέσουν το πρόγραμμα στην Κομισιόν έως στις 30 Απριλίου. Και όπως επισήμαιναν στελέχη του υπουργείου το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων συνδέεται εφέτος με τις αποφάσεις για τις αλλαγές των κρατικών ενισχύσεων, το οποίο επείγει για τους Γερμανούς. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας  ενδεχομένως να συμπέσει με την εκλογική διαδικασία. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, άρα και οι αρμόδιοι υπουργοί και αλλάζουν στις διερευνητικές, δηλαδή μετά το πέρας των πέραν των πρώτων εκλογών για τις δεύτερες εκλογές.

Πηγή ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση